03:32:09 25.04.2024
Stiri

Iubiri celebre // Poetul „luminos”

Știri 22.11.2015 16:30 Vizualizări1082 Autor: Ziarul National
Iubiri celebre // Poetul „luminos” huszadikszazad.hu


Este una dintre cele mai luminoase personalităţi ale literaturii maghiare a sec. al XX-lea. A reuşit să transforme poezia maghiară dintr-una banală, comună, fără strălucire, într-o poezie competitivă, vie. Ady Endre n-a rămas indiferent şi insensibil nici faţă de nurii unora dintre frumoasele vremii.

Adél

Nepoată a unui bogat om de afaceri evreu şi soţie a unui negustor din Balcani, Adél l-a cucerit pe sensibilul poet într-un fel de joacă. Nu a avut intenţii serioase de la început, întrucât, în realitate, a urmărit doar să-l facă gelos pe un alt curtezan al ei. Dar poetul a căzut în mrejele femeii. Complet nerecunoscătoare, după nouă ani, Adél (Léda) l-a părăsit pe poet pentru un alt bărbat, aducându-l, potrivit propriilor sale declaraţii, în pragul nebuniei.

În afara clipelor trăite în compania amantei sale, Ady Endre a beneficiat şi de sprijinul ei material. Poetul a trăit o vreme la Paris, inclusiv cu sprijinul material al lui Adél. Tot în aceeaşi perioadă, locuieşte şi ea la Paris, unde se consumă o bună parte a idilei lor.

Scara

Cum se ridică pe scara popularității ca poet, așa coboară în viața sentimentală: începe să o neglijeze pe Léda, până când rupe orice legătură cu ea.

Viaţa de autentic boem pe care o trăieşte, respectiv frecventarea aproape permanentă a bordelurilor, restaurantelor şi barurilor pariziene, consumul însemnat de alcool, dar şi al unor droguri, vor afecta substanţial sănătatea poetului.

Berta

Berta Boncza va descoperi versurile lui Ady, la vârsta de 16 ani, când se afla în pension, în Elveția. Ea îl va invita la reședinţa tatălui ei de la Ciucea. Apatic, la început, Ady va rezista cu indiferenţă asalturilor sentimentale ale tinerei fete.

După studiile din Elveţia, Berta se întoarce acasă la Ciucea. În cei doi ani care au urmat, Ady şi Berta au corespondat sporadic.

Berta se logodește cu Béla, un student la inginerie mecanică, iar Ady - cu Dénes Zsófia, o tânără văduvă, ziaristă.
După o petrecere cu prietenii la Oradea, Ady se decide spontan să o viziteze pe Berta la Ciucea. Sosește intempestiv, stă câteva zile fermecat de chipul angelic al Bertei, revine de Rusalii și dă curs arzătoarei pasiuni care mocnea în tânăra fiinţă.

Căsătoria

Sfidând toate convenienţele, înfruntând rușinea unui presupus refuz, Ady Endre îi scrie tatălui Bertei o scrisoare prin care cere mâna fetei. Evident, îl aștepta un refuz.

Însă, tinerii se căsătoresc în secret împotriva voinţei tatălui. În cele din urmă, după multe ameninţări, tatăl se împacă cu situaţia și acceptă ca îndrăgostiţii să locuiască în cele trei odăi anexe aflate în preajma conacului de vânătoare de la Ciucea.

Boala

Prestigiul şi faima extraordinară ale lui Ady Endre au copleşit-o pe tânăra de numai 19 ani devenită soţia unui poet naţional. Potrivit anumitor surse, căsătoria a fost pentru ea o „mare încercare”. Dar nici rolul său de văduvă nu a fost uşor. Agravarea sănătăţii poetului, după cum se ştie bolnav între altele şi de sifilis, i-a obligat pe cei doi tineri căsătoriţi să se mute la Budapesta, unde, doi ani mai târziu, respectiv la 27 ianuarie 1919, Ady Endre va deceda, la vârsta de doar 42 de ani.

După moartea poetului, Berta - tânăra văduvă de 25 de ani - a rămas la Budapesta și s-a recăsătorit cu pictorul Márffy Ödön.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md