(FOTO) Un caricaturist iranian a fost condamnat la închisoare pentru că a susţinut Parisul după atentate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Caricaturistul Hadi Heidari a fost arestat şi condamnat de autorităţile iranienie la un an de închisoare, după ce a publicat pe platforma online Instagram o imagine reprezentând deznădejdea pariziană de după atentatele care au avut loc în capitala Franţei pe 13 noiembrie.

Hadi Heidari a publicat pe Instagram, pe 16 noiembrie, o imagine ce înfăţişa un chip colorat în negru, cu Turnul Eiffel în centru şi două lacrimi (una roşie, alta albastră – culorile Franţei) în stânga şi în dreapta lui, pictura având fundal roşu. În aceeaşi zi, caricaturistul a fost arestat de la locul de muncă – cotidianul Shahrvand Daily din Teheran -, unde ocupă funcţia de director artistic, şi a fost imediat tranferat la închisoarea Evin, informează lefigaro.fr.

„Un agent tânăr al forţelor de securitate ale statului a venit cu un mandat de arestare pe care i l-a arătat lui Hadi. Apoi l-a condus către un loc necunoscut”, au declarat doi colegi ai caricaturistului jurnaliştilor de la Campania Internaţională pentru Drepturile Omului din Iran.

Organizaţia Reporteri Fără Frontiere a publicat un comunicat pe site-ul său alertând comunitatea internaţională în legătură cu această arestare, care face parte dintr-un val de reţineri ale mai multor jurnalişti din Iran.

Cattura

Nu este pentru prima dată când Hadi Heidari, licenţiat al Universităţii de Arte şi Arhitectură din Teheran, a fost arestat. În 2009, el a fost închis pentru că a participat la o ceremonie religioasă dedicată prizonierilor politici.

De asemenea, caricaturistul a fost condamnat la 17 zile de detenţie pentru „subminarea securităţii naţionale”, apoi, în 2010, a petrecut două luni în închisoare pentru „propagandă contră statului”. Totodată, publicarea ziarului său a fost interzisă de autorităţi, în 2012.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...