01:13:39 24.04.2024
Stiri

Un judecător care a semnat ordonanțe prin care a LEGALIZAT 1,48 de MILIARDE de dolari din Rusia se apără: „Nu e nicio spălare de bani”

Anticorupție 22.11.2015 13:13 Vizualizări5282 Autor: Ziarul National


Un judecător care a semnat ordonanțe prin care a LEGALIZAT 1,48 de MILIARDE de dolari din Rusia se apără: „Nu e nicio spălare de bani” Facebook
Victor Orândaș

Fostul judecător de la Judecătoria Comercială de Circumscripție, Victor Orândaș, cel care a legalizat prin trei ordonanțe, semnate în anii 2012 și 2013, suma totală de 1,48 miliarde de dolari, bani proveniți din Federația Rusă, susține că „nu e nicio spălare de bani în aceste dosare”.

„În legătură cu ultimul articol publicat „Spălătorii de miliarde” în presă vreau să remarc ca atât Victor Micu, şef la Consiliul Suprem al Magistraturii, cât şi Procurorul General au declarat că nu este nicio spălare de bani în aceste dosare. Dacă era, atunci instituțiile specializate cum ar fi SIS și CNA, BNM dădeau alarma, inclusiv în presă, încă în 2010 sau mai înainte. În aceste dosare, legea nu a fost încălcată, judecătorii au adus bani la bugetul de stat din taxele de stat achitate de reclamanţi câte 25 000 de lei de fiecare”, scrie Orândaș într-o postare pe Facebook, ca reacție la prima parte a investigației „Spălătorii de miliarde”, realizată de Ziarul NAȚIONAL.

CITIȚI ȘI DOC, FOTO, AUDIO // INVESTIGAȚIE: „Spălătorii” de miliarde

Menționăm că au existat și ordonanțe care, deși au vizat sume de sute de milioane de dolari, magistrații au dispus achitarea unor taxe de stat mai mici de 25 de mii de lei - de 15 și chiar 10 mii de lei.

Fostul judecător, singurul din sistem demis recent pentru implicare în „spălătoria rusească”, la sugestia Serviciului de Informații și Securitate, îi răspunde, într-un fel, și fostului ministru al Justiției, Alexandru Tănase, la propunerea căruia, cu patru luni înainte de apariția primei ordonanțe care viza sume mari din Federația Rusă, a fost modificată legislația în vederea stabilirii unui plafon la achitarea taxei de stat în instanță. Dacă până în mai 2010, reclamanții erau obligați să achite, la adresarea în instanță, 3% din valoarea acțiunii, după această modificare taxa de stat a fost stabilită la maximum 25 de mii de lei, în cazul persoanelor fizice, și de 50 de mii de lei, în cazul persoanelor juridice.

Tănase s-a arătat deranjat de faptul că am amintit despre acest lucru, declarând că modificarea Legii taxei de stat „s-a făcut pentru a facilita accesul la justiție.

„Chiar CSM regretă că, dacă erau în vigoare acele 3% din legea veche, din suma încasată prin Ordonanţe, atunci bugetul R. Moldova ar fi primit 540 de milioane de dolari”, scrie Orândaș care crede că, prin astfel de articole, „presa controlată încearca să distragă atenţia cetăţenilor de la problema principală a Republicii Moldova - furtul miliardelor din buget şi sărăcirea completă a oamenilor”.

Menționăm că șeful Procuraturii Anticorupție, Adrian Popenco, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că toate ordonanțele care vizează legalizarea a 18 miliarde de dolari proveniți din Federația Rusă au fost ridicate de la toate instanțele de judecată din țară, iar dosarul se află în proces de examinare.

„Am expediat încă acum un an mai multe întrebări și așteptăm răspunsuri de la comisiile rogatorii din Federația Rusă. Noi am ridicat toate dosarele din instanțele de judecată care vizează sumele mari de bani, nu-mi amintesc exact numărul lor, dar sunt de ordinul zecilor. Cauza penală a fost pornită în baza materialelor venite de la Centrul Național Anticorupție. Atunci când am fost sesizați, atunci am demarat investigațiile. Adoptarea unei soluții în acest caz depinde de răspunsurile venite de la comisiile rogatorii din Federația Rusă. Nu știu de ce durează atât. Problema judecătorilor implicați a fost discutată la CSM”, ne-a spus Adrian Popenco.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md