Opiniile au fost exprimate la „Ora expertizei” de la Jurnal TV. În acelaşi timp, în opinia invitaţilor emisiunii, oficialii de la Bruxelles înţeleg că, în actualele condiţii, continuarea parcursului european este imposibilă, pentru că la Chişinău este nevoie în primul rând de o resetare a întregului sistem politic. 

„Cu alte cuvinte Uniunea Europeană încearcă să-l convingă pe Streleţ şi pe Candu, pe unul să cedeze în aşa măsură încât să facă acceptabile condiţiile pentru PLDM, iar pe altul să accepte din acest compromis al PD-ului o posibilitate de intrare în actul de guvernare. Acest lucru s-a discutat şi la Riga, unde Candu şi Gherman au discutat şi aceste aspecte de cooptare de aceea au şi apărut condiţiile PLDM-ului legate de instituţiile de putere şi de justiţie. Eu cred că încet-încet se încearcă adaptarea acestora sub un mecanism a guvernării.”, a declarat politologul, Octavian Ţîcu.

„Este un film pe care l-am mai văzut şi reforme de dragul reformelor. Ceea ce acum este cel mai important: cât de bine va fi asigurată stabilitatea în cazul alegerii unui guvern care va moşteni aceleaşi instituţii. Cât de mult va putea acel Guvern care dacă va fi format dacă va asigura stabilitatea, la care s-a referit domnul Ţîcu. Cât de stabilă va fi situaţia în Republica Moldova. În primul rând ar conta resetarea ar conta resetarea întregului sistem politic din Republica Moldova şi doar în rezultatul acelei resetări ar putea fi posibilă scoaterea din captivitate a instituţiilor”, a mai adăugat preşedinte Platformei „Pentru Europa”, Lilia Snegureac.