Membrii Coaliţiei Nediscriminare spun că mai multe persoane cu dizabilităţi s-au plâns că nu au acces în clădirile neadaptate nevoilor lor. În această situaţie se află aproape 200 de mii de oameni cu mobilitate redusă.
Potrivit Legii privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi, adoptată în martie 2012, companiile de construcţii din Moldova NU au dreptul să proiecteze şi să ridice clădiri fără rampe. Prevederile nu sunt însă respectate în cele mai multe cazuri. La rândul lor, autorităţile din domeniu îşi pasează responsabilitatea.

De cealaltă parte, cei care verifică executarea proiectelor spun că beneficiarii ar trebui să ceară construcţia rampelor.

Directorul comercial al unei companii de construcţii susţine că neregulile sunt admise din cauză că pentru rampe sunt necesare cheltuieli suplimentare, dar şi pentru că legea nu este luată în serios.

În acelaşi timp, reprezentanţii Ministerului Construcţiilor afirmă că proiectanţii şi verificatorii sunt amendaţi sau privaţi de certificatele de atestare dacă nu respectă legea.

Potrivit datelor Inspecţiei de Stat în Construcţii, pentru nerespectarea normativelor, în ultimii cinci ani au fost retrase şi suspendate doar 18 certificate de atestare tehnico-profesională, deşi anual, în faza de construcţie se află aproape 15 mii de obiective.