Un poet care a renunţat la islam, condamnat la moarte în Arabia Saudită

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un poet palestinian a fost condamnat la moarte în Arabia Saudită pentru faptul că a renunţat la religia islamică, potrivit AFP.

Un tribunal saudit a decis ca poetul Ashraf Fayadh, care a fost şi curator al unor expoziţii în oraşul Jeddah, dar şi la Bienala de la Veneţia, să fie executat. Poetul, care spune că nu a beneficiat de o reprezentare legală în proces, are la dispoziţie 30 de zile pentru a face recurs la această decizie a instanţei saudite.

„Este destul de rar” ca cineva să fie condamnat pentru apostazie, a subliniat Adam Coogle, un responsabil pentru Orientul Mijlociu al organizației nonguvernamentale.

În 2014, Fayad a fost condamnat, în primă instanță, la patru ani de închisoare și la 800 de lovituri de bici, în urma unei plângeri înaintate de un grup de discuții culturale care se reunește într-o cafenea din Abha, în sud-vestul țării.

Un bărbat a susținut că l-a auzit făcând afirmații împotriva lui Dumnezeu, în timp ce un cleric l-a acuzat de „blasfemie” într-un volum de poeme pe care palestinianul l-a scris în urmă cu 10 ani.

La primul proces, Fayad a negat că opera sa este „blasfematoare”, însă și-a cerut totuși iertare. Astfel, instanța „nu a dorit să-l condamne la moarte”.

Însă marți, potrivit reprezentantului HRW, un alt tribunal a revenit asupra deciziei, considerând că „Dumnezeu este cel care trebuie să ierte”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...