Primarii de Iași, Chișinău și Cernăuți au semnat un acord de colaborare. Iată ce prevede

Primarii din Iași, Chișinău şi Cernăuți au semnat, sâmbătă, la Iași, în prezența premierului român, Victor Ponta, un acord de colaborare în domeniul educației, culturii și administrației publice. Pe lângă proiecte comune în domeniile menţionate, acordul prevede ca două orașe vor sprijini Iașiul pentru a putea deveni Capitală Culturală Europeană.

Acordul a fost semnat în Sala Gotică a mănăstirii Trei Ierarhi, la eveniment fiind prezent și Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Primarul de Iași, Gheorghe Nichita, a menţionat că “astăzi, la 24 ianuarie, când e prima oară când sărbătorim această zi ca sărbătoare legală, semnăm un protocol de colaborare în domeniul educației, culturii și în domeniul administrației publice”. „E vorba de proiecte concrete, cele două orașe vor sprijini Iașiul pentru a putea deveni Capitală Culturală Europeană, o capitală care să emane mai departe acest spirit european în toată această regiune a Europei”, a spus primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, citat de Agerpres.

Cu acest prilej, primarul Cernăuțiului, Oleksi Kaspruk,a spus celor prezenți că, în urmă cu 156 de ani, poporul român a reușit, cu eforturi comune, să construiască o țară frumoasă. “Acum a venit rândul nostru ca, prin eforturi comune, să construim o Europă nouă, un viitor european”, a spus Oleksi Kaspruk.

Dorin Chirtoacă, primarul de Chişinău, a menţionat : „Să sperăm că, prin asemenea proiecte și inițiative, cum este cel de astăzi, să reușim să aducem mai aproape prin proiectele europene, să reușim să avem schimburi mai strânse și, de ce nu, această autostradă care să lege Moldova de Europa să aibă din start extensii direct la București și Cernăuți”. „ Asta ar fi cea mai bună Unire în secolul XXI”, a spus primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă.

La 24 ianuarie s-au împlinit 156 ani de la Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.