Informaţiile ţinute secret din motive politice

Luni, pe 16 noiembrie, la o conferinţă de presă în Antalya, cu privire la rezultatele summitului G20, Vladimir Putin a declarat: „Luăm în calcul toate versiunile. Concluziile finale pot fi anunţate abia după finalizarea anchetei”. Potrivit preşedintelui Rusiei, „în cazul în care a existat o explozie, atunci avionul, dar şi lucrurile pasagerilor, trebuiau să conţină urme de material exploziv. Este inevitabil”.

Asta ne permite să tragem trei concluzii: la câteva ore după declaraţia lui Putin au fost descoperite urme de explozivi; şeful statului nu a fost informat la timp despre aceste importante detalii; preşedintele a ţinut în secret informaţiile disponibile.

După nici 12 ore, în dimineaţa zilei de marţi, 17 noiembrie, televiziunea rusă deja declara că şeful Serviciului Federal de Securitate (FSB) Alexander Bortnikov a raportat că „la bordul avionului a fost detonată o bomba improvizată cu o putere de până la 1 kilogram TNT „. Cu alte cuvinte, a confirmat nu numai fapta unui atac terorist, dar, de asemenea, a oferit o descriere detaliată a bombei utilizate.

„Determinarea cauzelor accidentului este de obicei foarte laborioasă, dar căutarea şi descoperirea urmelor de explozivi este elementul de bază al acestei activităţi”, a spus Tim van Beveren,  expert german în securitate aviatică, într-un interviu pentru DW. El crede că „informaţiile relevante erau
de o lungă perioadă de timp în posesia Egiptului şi a Rusiei, dar erau ascunse din considerente politice”.

Atacurile teroriste din Paris – prilejul perfect

Tim van Beveren afirmă că partea rusă a tăcut din „cauza operaţiunii militare în Siria”. Moscova nu a vrut ca această să fie legată într-un fel de moartea pasagerilor civili. Dar acum, după atacurile teroriste de la Paris, această recunoaştere era mai facil de făcut fiind prezentată ca „un dezastru global, de care nimeni nu putea fi salvat”.

La rândul său, analistul militar independent de la Moscova Pavel Felgenhauer explică răzgândirea bruscă a Kremlinului: „Acum, scopul principal strategic al Rusiei este să promoveze ideea unei noi „coaliţii anti-Hitler”. De aceea a decis să profite de momentele tragice de la Paris pentru a-şi atinge obiectivele strategice. Şi nu doar cele din Orientul Mijlociu şi Siria, dar, în general în construirea unei noi ordini mondiale şi soluţionarea crizei ucrainene”.

Marea operaţiune la sol nu este posibilă fără americani

Prin urmare, Moscova trimite un semnal către ţările occidentale: „Suntem împreună cu voi. Şi noi suntem atacaţi”, sugerează expertul rus.
În ceea ce priveşte opinia publică din Rusia, locuitorii ţării au înţeles foarte bine că este un atac terorist după ce autorităţile au început să evacueze turiştii din Egipt. Totul era cât se poate de clar.

DW s-a interesat la interlocutorul său dacă declaraţia lui Putin: „operaţiunea noastră militară în Siria nu trebuie doar să continue, ci să fie consolidată, astfel încât infractorii să-şi dea seama că răsplata este inevitabilă”, înseamnă o extindere a operaţiunii militare ruse în Siria?

Pavel Felgenhauer se îndoieşte de acest lucru. El crede că Rusia nu dispune de resurse pentru extinderea operaţiunilor militare în Siria. „Ar putea fi intensificate bombardamentele, am putea vedea noi lansări spectaculoase de rachete de croazieră, dar Rusia nu dispune de resurse pentru o lărgire a prezentei sale prin trimiterea de forţe suplimentare, pregătirea pentru aşa ceva durează câteva luni”.

Prin urmare, preşedintele rus, la fel ca cel francez, se va limita să facă declaraţii vocale, dar o „operaţiunea reală la sol în Siria, fără  participarea americanilor, în general este imposibilă”, iar Barack Obama tocmai a reiterat faptul că SUA nu vor demara o intervenţie terestră în Siria.

Sursa: paginaderusia.ro