„Reforma Procuraturii Generale a stagnat, iar corupţia a rămas o problemă majoră. Ţara se confruntă cu probleme serioase în sectorul financiar, care prezintă un risc pentru dezvoltarea economică stabilă. Banca Naţională plasat trei bănci comerciale mari sub administrare specială, reprezentând aproximativ 30% din totalul activelor bancare”, se arată într-un rezumat al raportului.

În document, Comisia Europeană îndeamnă Chişinăului să intensifice lupta împotriva corupţiei, dar cu accent pe prevenirea corupţiei; să implementeze real reforma justiţiei; să ia măsuri  pentru îmbunătăţirea guvernanţei corporative şi de supraveghere în sectorul financiar, în special în ceea ce priveşte consolidarea transparenţei acţionarilor şi a competenţei de supraveghere a BNM, etc.

Săptămâna trecută, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Comisia Parlamentară de Asociere UE-Moldova, eurodeputatul Andi Cristea, a declarat că Raportul Comisiei Europene trebuie văzut la Chişinău ca un semnal de alarmă şi că nu mai este timp de pierdut în implementarea reformelor.

Oficialul European a declarat că raportul în privinţa Republicii Moldova este „este unul mai puţin bun”, în comparaţie cu rapoartele anterioare.

Săptămâna trecută, comisarul UE pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn, a subliniat importanţa Politicii de vecinătate pentru Uniune, precum şi revizuirea în derulare a Politicii de vecinătate.

„Evaluările politice şi economice, precum şi concluziile făcute în rapoartele Politicii Europene de Vecinătate vor ajuta Uniunea Europeană să-şi evalueze abordările faţă de regiune în ansamblu”, a spus comisarul UE  pentru Extindere.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.