Nume
Parola
Vizualizări: 1560
CONSULTARE PUBLICĂ! Proiectul Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională pentru anii 2016-2020
Chișinău, 18 Noiembrie 2015 — Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) prezintă pentru consultare publică proiectul Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională pentru anii 2016-2020 (SNDR 2016-2020). Documentul se găsește în atașament.

Potrivit legislației în vigoare, Strategia națională de dezvoltare regională este principalul document de planificare a dezvoltării regionale și prezintă activitățile privind implementarea politicii în domeniu.

Reieșind din aceste prevederi și în scopul asigurării ascensiunii procesului de implementare a politicii de dezvoltare regională, inițiat în anul 2006 și ținînd cont de faptul că termenul de realizare a acțiunilor Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 685 din 4 septembrie 2013 expiră la finele anului curent, MDRC a inițiat procesul de elaborare a unei noi Strategii.

Trebuie de menționat faptul că procesul de elaborare a noii Strategii a fost precedat de o evaluare intermediară a implementării Strategiilor naționale de dezvoltare regională începând cu anul 2010, care a fost efectuat de experți independenți contractați special în acest scop de o organizație internațională.

Rezultatele evaluării intermediare au servit drept bază pentru formularea obiectivelor specifice ale noii Strategi și au evidențiat anumite deficiențe care se propun a fi diminuate pe parcursul termenului de implementare a SNDR 2016-2020.

SNDR a fost elaborată ținând cont de prevederile legislației naționale în vigoare din domeniul specific, dar și din domenii interconectate procesului de dezvoltare regională.

Elementul esențial în documentul propus pentru consultări publice constă în conștientizarea că abordarea sectorială îngustă, aplicată în perioadele precedente, necesită a fi modificată, iar procesul de dezvoltare regională urmează să treacă la un nou nivel conceptual, unde SNDR devine un document de politici integrat intersectorial, care va asigura sinergia de efort pentru multiplele resurse disponibile, astfel încât procesul de dezvoltare regională să devină mai eficient, mai eficace și mai rezultativ.

Strategia ia în considerație trei elemente principale ale dezvoltării regiunilor: competitivitate, coeziune și buna guvernare.

SNDR 2016-2020 a fost elaborată de un grup mixt de specialiști ai MDRC, cu participarea activă a specialiștilor ADR și a membrilor Grupului de lucru interministerial, creat prin ordinul Ministrului.

Consultanță și un suport semnificativ în elaborarea Strategiei a fost acordat de experți naționali şi internaționali din Polonia, Germania și Marea Britanie.

Obiecțiile, comentariile și propunerile pe marginea documentului propus pentru consultare publică le puteți expune persoanelor responsabile până în data de 25 noiembrie 2015.

Documentul se găsește în atașament.

Persoane responsabile:

- Igor MALAI, șef adjunct Direcție generală dezvoltare regională, MDRC; tel: (022) 294565; e-mail: igor.malai@mdrc.gov.md;
- Dorin ANDROS, șef Direcție politică și cooperare regională, MDRC; tel: (022) 204543; e-mail: dorin.andros@mdrc.gov.md.