În analiză se vorbeşte pe larg despre factorii care au dus la agravarea drastică a situaţiei economice din ţară. Or, criza din sistemul bancar este unul dintre principalii factori care au avut un rol decisiv şi au amplificat efectele crizei economice, susţine autorul analizei, economistul Iurie Morcotîlo.

„Şocurile pentru economia naţională vin atât din extern, cât şi din intern. Principalul şoc extern ţine de criza economică din CSI, în timp ce cel intern este nemijlocit legat de criza din sectorul bancar. Aceste două şocuri s-au suprapus şi au amplificat efectele nefaste pentru economia Republicii Moldova”, afirmă expertul.

Principalele mecanisme prin intermediul cărora aceste şocuri au influenţat economia naţională şi eventual bugetul, sunt: diminuarea exporturilor şi a importurilor, scăderea remitenţelor, deprecierea leului, accelerarea inflaţiei, înăsprirea politicii monetare şi îngheţarea finanţării externe, ca reacţie la procesele din sectorul bancar şi lipsa unui memorandum cu FMI.

Autorul analizei mai menţionează că ajustarea bugetară din anul curent este cea mai amplă după anul de criză din 2009.

„În cazul rectificării bugetare din 2015, există trei riscuri de bază pentru bugetul public naţional, în ceea ce ţine de realizarea veniturilor rectificate, în ce măsură vor fi realizate cheltuielile bugetare şi în ce măsură politica fiscal bugetară va contribui la diminuarea fluctuaţiilor economice. În pofida faptului că rectificarea bugetară din 2015 are un caracter pro-ciclic, spaţiul de manevră a Ministerului Finanţelor este destul de mic în această privinţă. Sunt un set de factori obiectivi care nu permit amplificarea cheltuielilor bugetare în anul curent de care MF nu este responsabil. Aceşti factori ţin de îngheţarea finanţării externe şi, în cea mai mare parte, de diminuarea capacităţilor de emitere a valorilor mobiliare de stat pe piaţa internă. Ambii aceşti factori sunt legaţi de criza din sistemul bancar. În lipsa crizei bancare sau existenţa unui progres vizibil în asanarea acestui sector, politica fiscal-bugetară ar fi putut avea altă întorsătură şi ar fi putut de combătut mult mai uşor consecinţele crizei economice”, se mai spune în analiza Expert-Grup.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.