Iranul își propune se devină cel mai mare producător de gaze naturale din lume

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Iranul şi-a propus ca în următorii doi ani şi jumătate să-şi majoreze producţia de gaze naturale la peste un miliard de metri cubi pe zi, a declarat marţi ministrul iranian al Petrolului, Bijan Namdar Zanganeh.

În intervalul 2002 – 2012 producţia de gaze naturale a Iranului s-a dublat ajungând la 160,5 miliarde metri cubi.

„Potrivit planurilor noastre, în următorii doi ani şi jumătate producţia de gaze a Iranului ar urma să crească la peste 1.000 de milioane de meri cubi pe zi”, a declarat marţi Zanganeh, în avanpremiera reuniunii de săptămâna viitoare a Forumului Ţărilor Exportatoare de Gaz (GECF).

Deşi are unele din cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume, Iranul exportă doar cantităţi mici spre Turcia şi până acum nu a putut să-şi majoreze producţia până la un nivel care să-i permită să acopere necesarul intern astfel că zona de nord a Iranului se bazează pe importurile de gaze din Turkmenistan.

De asemenea, Bijan Namdar Zanganeh a declarat că Ministerul iranian al Petrolului intenţionează să exporte gaze naturale lichefiate spre Europa mai degrabă decât gaze naturale prin conducte. „GNL are avantajul considerabil că poate fi exportat în cele mai îndepărtate locuri ale lumii însă exportul de gaze prin conducte este limitat”, a spus Zanganeh. Acesta a adăugat că, în prezent, Iranul construieşte o facilitate pentru procesarea gazului natural lichefiat care va avea o capacitate de producţie de 10 milioane de tone pe an.

Dacă va atinge acest nivel, Iranul va depăși SUA și Rusia, care sunt în prezent cei mai mari producători de gaze naturale din lume, cu o producție anuală de aproximativ 700 de miliarde de metri cubi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...