Ion Sturza dezvăluie: În 1999, în centrul Chișinăului a fost plasat un automobil capcană cu exploziv

“În 1999, în centrul Chișinăului într-o zonă extrem de aglomerată a fost plasat un automobil capcană cu exploziv extrem de puternic. Nu a explodat doar prin minune, altfel era un carnagiu”, a anunţat astăzi pe pagina sa de facebook fostul premier Ion Sturza.

Potrivit omului de afaceri, evenimentul a avut loc după ce în 1999 un coleg inconștient din „conducerea de vârf” a sancționat capturarea pe teritoriul țării a liderului unei mișcări separatiste, considerată teroristă de statul vizat. Capturarea a fost efectuată de un comando străin, care a intrat ilegal în Moldova sub acoperirea „colegului”

“Nu pot să dau numele eroilor, nici ale antieroilor. Informațiile țin de secretul de stat. A fost o mare cumpănă prin care am trecut ca rezultat al lipsei de gândire și al lăcomiei unui omuleț”, a menţionat Ion Sturza, care a opinat că nici în zilele de astăzi Moldova nu e ferită de atacuri teroriste.

“Suntem noi astăzi feriți de așa ceva? După ce s-a constat unanim că țara este capturată, cine ne garantează că nu se mai face vreo „tranzacție” similară? Cine conduce formal astăzi țara? Când mă gândesc la „triumviratul” Timofti-Candu-Brega, mă apucă jalea și frica”, a conchis fostul premier.

Mai jos puteţi citi întâmplarea din 1999 narată de Ion Sturza.

Cu riscul de a divulga un secret, care nu mai e secret.
O poveste de demult. Sau de ce Moldova nu e ferită de atacuri teroriste

În 1999 un coleg inconștient din „conducerea de vârf” a sancționat capturarea pe teritoriul țării a liderului unei mișcări separatiste, considerată teroristă de statul vizat. Capturarea a fost efectuată de un comando străin, care a intrat ilegal în Moldova sub acoperirea „colegului”.

Nimeni din conducerea executivului, nici a MAI nu fusese pus la curent. Am aflat de acest lucru, deși eram prim-ministru, doar când a parvenit informația că instituțiile diplomatice moldovenești de peste hotare au fost blocate de demonstranți agresivi, parveniți din zona de conflict. În plus, o spun pentru prima dată public, am primit informații că în centrul Chișinăului într-o zonă extrem de aglomerată a fost plasat un automobil capcană cu exploziv extrem de puternic. Nu a explodat doar prin minune, altfel era un carnagiu…

Am ordonat ministrului de Interne să fie adunați toți reprezentanții diasporei respective, vreo 130 la număr, toți cunoscuți de organele de interne, undeva, fie și pe stadion. Și să fie informați că, dacă se întâmpla ceva cu moldovenii, ei rămâneau acolo pe veci. Cam dur, recunosc!

Colaboratorii Ministerului de Interne s-au descurcat perfect! Le voi fi recunoscător toată viața! La scurt timp demonstranții s-au retras de la ambasade, iar „diaspora” a plecat din Moldova. Am făcut și o vizită „colegului”.

Era speriat rău și cu izmenele pline…. S-a vehiculat că el primise pentru această operațiune „asistență” tehnică și nu numai…

Nu pot să dau numele eroilor, nici ale antieroilor. Informațiile țin de secretul de stat. A fost o mare cumpănă prin care am trecut ca rezultat al lipsei de gândire și al lăcomiei unui omuleț…

Suntem noi astăzi feriți de așa ceva? După ce s-a constat unanim că țara este capturată, cine ne garantează că nu se mai face vreo „tranzacție” similară? Cine conduce formal astăzi țara? Când mă gândesc la „triumviratul” Timofti-Candu-Brega, mă apucă jalea și frica.

Țara, fie ea și un pic „pe-o parte”, trebuie guvernată, nu știți voi „cum”, dar cu fermitate, responsabilitate și disciplină! Bâlbâiala „de-a guvernul” ne pune într-un pericol greu de estimat.

Nu mai e timp de jocuri!

.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.