Tragedia din Paris: Reacțiile politicienilor de la Chișinău

Atacul terorist din Paris, care a avut loc în seara zilei de vineri, 13 noiembrie, a răsunat în întreaga lume. Nici politicienii din Republica Moldova nu au întârziat să vină cu mesaje de condoleanțe pentru rudele celor decedați și de susținere pentru întregul popor francez.

Parlamentul, reprezentat de Adrian Candu, a fost primul care a reacționat.

“Sunt profund șocat de vestea atacului terorist din Paris. Republica Moldova condamnă cu vehemență actele de terorism și este aproape de Franța în aceste momente sumbre, iar pe această cale transmit sentimentele noastre de compasiune și solidaritate cu poporul francez”, a declarat Candu.

Pe site-ul președenției a apărut următorul mesaj, semnat de Nicolae Timofti.

Cu adâncă tristețe am aflat despre atentatele sîngeroase de la Paris, care s-au soldat cu numeroase pierderi de vieți omenești și persoane rănite.
În această perioadă tragică pentru poporul francez și pentru întreaga civilizație, permiteți-mi să Vă exprim, în numele poporului Republicii Moldova și al meu personal, cele mai profunde gânduri de compasiune și solidaritate, iar familiilor îndoliate, sincere condoleanţe.
Suntem alături în condamnarea viguroasă a oricăror acte de violență, fiind greu de realizat dimensiunea nenorocirii pricinuite de aceste acte teroriste, care trebuie să aibă o replică energică și fermă din partea Europei.

Premierul interimar, Gheorghe Brega, a venit și el cu un mesaj.

“În aceste clipe de grea încercare, în numele Guvernului Republicii Moldova și al meu personal, exprim poporului francez sentimentele noastre de compasiune și solidaritate”, a declarat acesta.

Și viceprim-ministrul Natalia Gherman, a transmis un mesaj ministrului Afacerilor Externe al Republicii Franceze, Laurent Fabius.

“Am primit cu profund regret vestea care a îndoliat întreaga lume. În aceste momente dificile, exprim solidaritatea noastră deplina cu poporul francez”, se arată în mesajul ministrului.

Ministerul Apărării a transmis următorul mesaj:

“Conducerea Ministerului Apărării, toți militarii Armatei Naționale și fiecare cetățean al Republicii Moldova este alături de rudele și prietenii victimelor atacului de la Paris. Nu există cuvinte pentru a descrie ceea ce s-a întâmplat. Acesta nu este un simplu atac terorist, acesta este un atac la întreaga umanitate, un atac la libertate și democrație. Armata Națională trăiește aceeași durere și vă este solidară. Dumnezeu să-i odihnească în pace!”

Igor Dodon, liderul PSRM, a scris o postare în limba franceză pe pagina sa de Facebook.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Monsieur, Je souhaite exprimer mes condoléances au peuple français. C’est une tragédie, des moments atroces que…

Posted by Dodon Igor on Saturday, November 14, 2015

PLDM a venit cu o reacție pe site-ul oficial al partidului.

“Condamnăm vehement atacurile teroriste de la Paris și exprimăm sincere condoleanțe poporului francez.
Suntem oripilați de teribila crimă împotriva oamenilor nevinovați, împotriva umanității în general.
Terorismul nu cunoaște granițe, nu are limite și nici naționalitate. E datoria tuturor națiunilor, și mari și mici, să ne unim forțele în combaterea acestei manifestări odioase de ură și intoleranță.
Suntem solidari cu poporul francez și împărtășim durerea provocată de pierderea atâtor vieți omenești”, spune anunțul.

PDM și-a exprimat, la rândul său, solidaritatea cu Franța.

Partidul Democrat din Moldova își exprimă solidaritatea cu Franța în aceste momente foarte grele, generate de atacurile teroriste de ieri seara de la Paris. Adresăm condoleanțele noastre poporului francez pentru cei decedați și sperăm că cei răniți vor scăpa cu bine din încercările cumplite prin care trec.
Întreaga lume trebuie să fie unită contra terorii, iar cei care au stat în spatele acestor atacuri trebuie prinși și pedepsiți cât mai repede. Terorismul nu are și nu poate avea niciodată vreo justificare, iar țările continentului nostru trebuie să facă eforturi mai mari pentru a combate acest fenomen, pentru a preveni repetarea unor asemenea evenimente sângeroase.
În ciuda acestor acte barbare, popoarele Europei și valorile comune europene nu pot fi îngenunchiate.

Din partea PL a reacționat primarul Dorin Chirtoacă.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Ori va fi distrus terorismul, ori terorismul va distruge lumea!De aceasta data este razboi, al treilea razboi…Un…

Posted by Dorin Chirtoacă on Saturday, November 14, 2015

Liderul PPEM, Iurie Leancă, a scris și el pe Facebook.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Împărtășesc durerea poporului francez în aceste momente de oroare. Nimic, dar nimic nu poate scuza teroarea din aceste…

Posted by Iurie Leancă on Friday, November 13, 2015

Liderul Partidului Nostru a comentat evenimentele tragice de la Paris și a transmis condoleanțe poporului francez.

“Seria de atentate teroriste îngrozitoare care au avut loc vineri seara la Paris au lovit crunt capitala Franţei. Au murit mulţi oameni. Este greu de crezut că la Paris, cel mai romantic oraş al planetei, ieri a avut loc un adevărat război. Un război între terorişti şi oameni neînarmaţi”, a scris Usatîi.

Tot în franceză s-a exprimat și Partidul “Dreapta”.

“La France est forte, elle n’a pas peur, la France est solidaire, car le monde civilisé est solidaire avec elle. La France n’est pas seule face au fléau du terrorisme islamiste.
Vive la France! Vive la République!”

Știrea se va actualiza.

Foto: Constantin Grigoriță

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.