Ministrul Apărării: Statutul de neutralitate este o piatră de moară legată de picioarele Moldovei!

Republica Moldova trebuie să adere la NATO, iar clasa politică şi populaţia trebuie să înţeleagă că statutul de neutralitate a Moldovei este o piatră de moară legată de picioarele noastre. O declaraţie în acest sens a fost făcută miercuri seara de ministrul în exerciţiu al Apărării Anatol Şalaru la postul public de televiziune.

Potrivit lui, decizia finală de aderare la Blocul Nord-Atlantic trebuie să fie luată de clasa politică de la Chişinău. „Ministrul Apărării nu poate duce Moldova în NATO. Este o decizie pe care trebuie s-o ia clasa politică, pentru că trebuie modificată Constituţia”, a explicat oficialul.

Totodată, acesta a precizat că dacă Rusia şi-ar retrage armata de pe teritoriul Moldovei şi nu ar reprezenta un pericol pentru Moldova, atunci ţara noastră nici nu ar trebuie să adere la NATO. „Moldova are două opţiuni: umbrela NATO, care ne garantează securitatea şi bunăstarea şi, respectiv, situaţia din Ucraina”, a motivat ministrul în exerciţiu.

Anatol Şalaru a precizat că o eventuală aderare a ţării noastre la blocul militar „nu este un eveniment care se va întâmpla mâine sau într-un an, doi sau trei ani”. „Acum doi ani, în Ucraina doar 30 la sută din populaţie vroia aderarea la NATO, astăzi minim 70 la sută este pro NATO, din cauză că viaţa i-a făcut să-şi schimbe părerea”, a spus Şalaru.

Întrebat cum ar putea avea loc modificarea articolului ce prevede statutul de neutralitate din Constituţie, Anatol Şalaru a menţionat că acesta va fi modificat de clasa politică şi populaţie.

„ În cazul cu NATO se va întâmpla, exact aşa cum 10 ani în urmă s-a modificat Constituţia, în urma căreia şeful statului este ales în Parlament şi acum clasa politică este conştientă că acest lucru blochează dezvoltarea Moldovei şi a adus clasa politică în impas”, a relatat acesta.

El a declarat:” Clasa politică şi cetăţenii vor conştientiza şi vor anula acest articol din Constituţie. Partidele politice trebuie să înţeleagă că declaraţiile anti-NATO sunt învechite, lupta anti-NATO nu mai aduce voturi. Viaţa îi va convinge că altă soluţie nu există”.

El a mai adăugat că „în prezent neutralitatea Moldovei este cum zice Caragiale „ea este, dar lipseşte cu desăvârşire”.

Moldova.ORG precizează că Anatol Şalaru, exponent al Partidului Liberal în cadrul Guvernului, a declarat încă la 20 august în cadrul unei vizite la Bucureşti că Republica Moldova are obiectiv pe termen lung aderarea la NATO.

Partidul Liberal este singurul din partidele din fosta alianţă de guvernare de la Chișinău care a inclus în programul său politic aderarea la NATO a Republicii Moldova, a cărei Constituție spune astăzi că este țară neutră. Alt partid de guvernământ, PD, se opune categoric ideii de aderare la NATO, iar PLDM susține statutul de neutralitate

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.