Linkuri accesibilitate

Protestele împotriva scumpirii tarifelor la energie continuă cu aceeași intensitate


La demonstrația de protest de astăzi a Partidului Nostru
La demonstrația de protest de astăzi a Partidului Nostru

În fața ANRE au protestat simpatizanții Partidului Nostru, urmați de adepții Platformei Civice „DA”.

La sediul din capitală al Agenției Naționale de Reglementări în energetică s-a protestat astăzi pentru a treia zi la rând împotriva scumpirii curentului electric, intrată în vigoare luni.

În cea de-a treia zi după intrarea în vigoare a tarifului la curent electric, majorat cu până la 35 la sută, simpatizanți ai formațiunii „Partidul Nostru” au pichetat sediului Agenției de reglementare. Cateva sute de persoane dotate cu trompete de plastic numite vovuzele, tobe şi însemne ale „Partidului Nostru” au protestat mai întâi la Preşidenţie, cerând demisia şefului statului, după care şi la sediul ANRE cerând anularea tarifelor majorate la curent.

Vorbind mulţimii unul din fruntaşii „Partidului Nostru”, Ilian Caşu, a spus că scumpirea curentului este nemotivată:

„Nu văd rostul de ce să mai măreşti tariful la lumină, de ce să mai sărăceşti, să trimiţi în mizerie proprii cetăţeni dacă este foarte şi foarte clar că cetăţenii Republicii Moldova nu au cu ce plăti pâinea, lactatele, medicamentele, însă ei au majorat tarifele să îi facă profit companiei Union Fenosa.”

Ilian Caşu a declarat că protestele s-ar putea amplifica în următoarele zile. Mai mulți participanți la acțiune de protest cu care am stat de vorba s-au arătat hotărați să revină şi mâine.

„De viaţă bună vin să protestez aici. Cerem să micşorarea tarifelor şi preţurilor, pentru că o ducem foarte greu. Salariile sunt mici, pensiile mizere. Am o pensie de 700 de lei. Încearcă şi trăieşte din aşa pensie.”

„Ridică preţurile la comunale, la tot. Ei deam ne pun în genunchi. Am copii, nepoţi şi nepoţele, nu au unde să se ducă să lucreze. Ei se gândesc la asta sau jăd şi primesc parale. Grăim, dar văd că nu se vede nimeni cine să facă ceva. Eu le-am spus la copchii să o şteargă la Rusia că Moldova gata, e paralizată.”

„Lumina s-a scumpit, gazele la fel se va scumpi. În consecinţă va fi scumpită şi apa. Sunt resurse esenţiale fără de care oamenii nu pot trăi. Dar imaginaţi-vă ce preţuri vom avea la pâine, la produsele alimentare. Sunt nevoită să plec peste hotare să îmi pot ajuta copiii şi nepoţii. Nu ştiu încotro merge Moldova. Avem o ţară de oligarhi. Au furat miliarde în aceşti şase ani de guvernare. De aceşti bani am fi făurit ţara. Moldova ar fi prosperat.”

Spre seara la sediul ANRE au revenit şi adepții Platformei „Demnitate și Adevăr” care protestează a treia zi consecutiv şi spun că nu vor renunţa. Protestatarii fac o legătură directă între noul tarif la energie și furtul din bănci, care ar fi dus la deprecierea leului. Ei au scandat „Jos tarife” şi „Demisia!”

Sergiu Ciobanu, director general ANRE
Sergiu Ciobanu, director general ANRE

Directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, a explicat ieri la postul public de televiziune că pe fundalul deprecierii leului scumpirea cu până la 35 la sută a curentului a fost inevitabilă. Ciobanu a sugerat că tariful ar putea fi majorat ulterior pentru că actuala majorare nu include devierile financiare ale furnizorilor:

„Aceste devieri financiare, această datorie ar trebui să fie eşalonată anual în rate egale pe o perioadă mai lungă. Bineînţeles că va creşte tariful. Altă soluţie nu există la moment.”

Scumpirea tarifului la gaze urmează a fi discutată, vineri, în şedinţă publică la ANRE. Sergiu Ciobanu a sugerat că scumpirea nu va fi acceptată cel mai probabil.

Intre timp şi Partidul Socialiștilor a anunțat că va protesta începând cu ziua de mâine la sediul ANRE.

Previous Next

XS
SM
MD
LG