Organizat cu ocazia sărbătorii naţionale ce marchează renaşterea Poloniei după Primul Război Mondial, acest „marş al independenţei” a reunit mai ales tineri, dar şi numeroase familii, sub „o mare” de drapele naţionale alb-roşii.

Manifestanţii au parcurs circa patru kilometri şi au traversat un pod ce separă centrul oraşului de stadionul naţional, scandând „Glorie şi respect eroilor noştri”, „Dumnezeu, onoare, patrie” sau „Polonia Mare catolică”.

La un moment dat, manifestanţii au călcat în picioare şi au dat foc unui drapel al UE. O banderolă adăuga, de asemenea, o tuşă antieuropeană: „EU macht frei, Konzentrationslager Europa”, se putea citi pe aceasta, după modelul inscripţiei plasate de nazişti la intrarea în lagărul de concentrare de la Auschwitz. O alta afirma „Stop islamizării”, în timp ce un grup de manifestanţi scandau „Ieri era Moscova, azi e Bruxellesul cel care ne răpeşte libertatea”.

Marşul s-a derulat în calm, chiar dacă a fost punctat de numeroase explozii de petarde şi fumigene, sub supravegherea mai multor mii de poliţişti.
Mai multe ceremonii oficiale, printre care o „mesă pentru patrie”, în prezenţa preşedintelui Andrzej Duda, au marcat miercuri Sărbătoarea Independenţei, atât la Varşovia, cât şi în provincie.

În anii trecuţi, ciocniri între grupuri de manifestanţi şi poliţie au izbucnit în timpul acestui marş anual, organizat de dreapta naţionalistă la 11 noiembrie, dată la care, în 1918, a fost restabilită independenţa Poloniei, împărţită timp de 123 de ani între trei mari puteri vecine: Rusia, Prusia şi Austria.