Conform acestei surse, executivul turc a întocmit un document de 51 de pagini ce cuprinde o analiză a situaţiei din Siria şi va fi prezentat la summitul G20, care se va desfăşura la sfârşitul acestei săptămâni la Antalya.

Întrucât ofensiva trupelor siriene şi bombardamentele americane şi ruse împing jihadiştii către graniţa turcă, planul de operaţiuni avut în vedere de Ankara menţionează pătrunderea trupelor turce pe o distanţă de până la 46 de kilometri pe teritoriul Siriei, în şapte provincii ale acestei ţări.

Operaţiunea terestră ar urma să conducă şi la crearea de zone de securitate în nordul Siriei, unde vor putea rămâne refugiaţii, aceasta fiind şi soluţia propusă de guvernul de la Ankara pentru a opri exodul imigranţilor către Europa.

Planul include crearea a 6 tabere de refugiaţi, a 11 baze logistice şi 17 puncte de securitate, iar pentru crearea acestor facilităţi Turcia ar urma să solicite ajutor economic ţărilor din G20, dar şi Uniunii Europene.

Această informaţie apare după ce atât preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, cât şi premierul Ahmet Davutoglu, au vorbit deschis despre posibilitatea unei intervenţii militare terestre în Siria.

Davutoglu a declarat luni postului CNN că Turcia ar putea participa la o astfel de operaţiune în cadrul unei coaliţii, în timp ce Erdogan a afirmat că s-a avansat în discuţiile cu alţi parteneri pentru o intervenţie militară terestră în nordul Siriei şi pentru crearea acolo a unei zone de securitate şi de excludere aeriană.