Ultima oră

Sindicatele se revoltă din cauza majorării tarifului la energie electrică

„Este de neconceput faptul că ponderea cheltuielilor pentru serviciile de întreţinere a locuinţei ating 60-70 la sută din salariul mediu pe economie. Nu mai vorbim despre faptul că acestea depăşesc de 2-3 ori pensia medie. Şi mai dramatic este faptul că majorarea preţului la electricitate va atrage după sine creşteri în lanţ ale preţurilor pentru produse alimentare, alte mărfuri şi servicii”, se spune în declaraţia CNSM.

Potrivit declaraţiei, situaţia la capitolul creşterea preţurilor deja este alarmantă. De la începutul anului până în luna octombrie, indicele preţurilor de consum a crescut cu 11,5% în timp ce indicele câştigului salarial real pentru luna august 2015, faţă de luna august 2014, a fost de 97,3%, adică cu 6,7% mai mic. Acest fapt denotă că puterea de cumpărare a salariilor deja este în degradare.

Sindicaliştii cer compensarea cheltuielilor suplimentare suportate de către populaţie în legătură cu scumpirea energiei electrice şi, eventual, a gazelor naturale. Totodată, CNSM cere convocarea de urgenţă a Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective pentru a determina măsurile concrete de protecţie a veniturilor salariale, indemnizaţiilor şi pensiilor, precum şi compensarea pierderilor survenite ca urmare a majorării tarifelor.
 
Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *