Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Vladimir Cebotari: Raportul Comisiei de…

Vladimir Cebotari: Raportul Comisiei de evaluare a temeiurilor de reziliere a contractului de concesionare a aeroportului ar putea fi făcut public

Raportul Comisiei de evaluare a temeiurilor de reziliere a contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău ar putea fi făcut public. Potrivit ministrului în exercițiu al Justiției, Vladimir Cebotari, deciza de confidențialitatea aparține întreg grupului de lucru și este generată de vulnerabilitatea Guvernului, în cazul unor litigii în care ar fi implicată Republica Moldova. În același timp, Cebotari anunță că Raportul ar putea fi făcut public printr-o decizia a prim-ministrului, deoarece Comisia a fost creată tot la solicitarea șefului Executivului.

Ministrul în exercițiu a precizat că sarcina de lucru a Comisiei s-a limitat la verificarea temeiurilor de reziliere a contractului, reieșind din totalitatea prevederilor legale și contractuale. În urma evaluării s-a constatat că concesionarul „Avia Invest” SRL nu și-a îndeplinit sarcinile prevăzute de primele trei componente ale contractului, respectiv nu au fost date în exploatare terminalele pentru sosiri/plecări şi pista modernizată pentru decolarea şi aterizarea aeronavelor. În același timp, Cebotari a menționat că contractul  prevede un termen de 36 de luni pentru lichidarea restanțelor.

Potrivit lui Cebotari, rezilierea imediată a contractului de concesionare a Aeroportului ar atrage Republica Moldova într-un litigiu internaţional. Prin urmare, grupul de lucru a recomandat Guvernului, în cazul în care constată abateri, să insiste pe o perioadă de remediere şi doar după aceea să iniţieze procedura de reziliere a contractului de concesionare. „Motivele confidențialității Raportului sunt generate de vulnerabilitățile statului, deoarece într-o situație litigioasă cu concesionarul, Guvernul pierde toate șansele de a mai corecta anumite situații și atunci ne dezarmăm total.”, a menționat Vladimir Cebotari.

Ministrul nu a dat numele persoanelor care au format Comisia, dar a declarat că persoanele au variat în funcție de cunoștințele necesare. „Grupul nu s-a făcut nominal, grupul s-a făcut instituțional. Dar au fost de fiecare dată reprezentanți din funcții de conducere ale instituțiilor respective, însoțiți de specialiști, profesioniști. Grupul de lucru, dacă e să luăm repartiția partinică, atunci mai mult de jumătate sunt membri PLDM și PL. Grupul de lucru a votat unanim, despre ce influențe putem să vorbim. Nu m-a influențat nimeni, dar decizia nu-mi aparține mie, ci grupului de lucru.”, a precizat Cebotari.

În același timp, ex-premierul Valeriu Streleț, cel care a dispus formarea Comisiei de evaluare, a declarat că termenul de trei ani acordat concesionarului pentru remediere, constitutie „marea șmecherie” admisă în contract, dar că există și altele. Streleț a precizat că una dintre ileglități se referă și la condițiile concursului de privatizare a aeroportului, dar și la volumul capitalului social al investitorului.

Ex-premierul Streleț a anunțat că la 10 noiembrie fracțiunea PLDM a înregistrat inițiativa privind formarea unei Comisii parlamentare de anchetă care va trebui să examineze ambele părți ale Raportului, dar și „să invite toate persoanele vizate pentru formularea unor concluzii, iar ulterior să adopte o hotărâre de Parlament pe marginea acestei situații”. Liderul liberal-democrat a menționat că inițiativa va fi propusă  spre examinare la următoarea ședință plenară a Parlamentului.

Foto: justice.gov.md