03:44:10 19.04.2024
Stiri

NATO se arată îngrijorată de „situația complicată” în care se află Republica Moldova

Politică 11.11.2015 17:53 Vizualizări1440 Autor: Ziarul National
NATO se arată îngrijorată de „situația complicată” în care se află Republica Moldova mfa.gov.md


NATO se arată îngrijorată de situația complicată în care se află Republica Moldova și îndeamnă Chișinăul să-și intensifice eforturile pentru a depășirea crizei politice și formarea unei majorități parlamentare proeuropene.

În același timp, reprezentanții țărilor membre ale Organizației Atlanticului de Nord, reuniți la Chișinău în cadrul celei de-a 90-a ediții a seminarului „Rose-Roth” al Adunării Parlamentare NATO, și-au reiterat susținerea în reformarea sectorul de apărare al Republicii Moldova, securitatea sectorului energetic dar și cel a sistemului financiar-bancar, scrie radiochisinau.md.

Vicepreședintele NATO, Paolo Alli, a declarat că Alianța privește cu îngrijorare evenimentele care au loc în Republica Moldova și mizează pe capabilitatea oficialităților de la Chișinău de a depăși criza politică și de a crea o majoritate clară proeuropeană. Paolo Alli a menționat că Moldova poate miza și în continuare pe asistența NATO, însă Chișinăul va trebui să implementeze reforme în așa domenii ca combaterea corupției sau cel al justiției.

„NATO respectă neutralitatea Republicii Moldova și va continua să o susțină în aspirațiile sale europene. Însă în Republica Moldova este necesară efectuarea unui şir de reforme. Vom susţine şi în continuare strânsa cooperare cu Republica Moldova şi vom contribui semnificativ la dezvoltarea ţării”, a declarat Paolo Alli.

Reprezentantul României, Mihai Tararache, susține că în prezent există un interes sincer din partea NATO în cooperarea sa cu Republica Moldova în sectorul apărare al țării, dar și cel energetic și economic.

„Acum este foarte important ca în Republica Moldova să fie instaurată stabilitatea, ca viitoarea Alianță să fie una proeuropeană. Un Guvern stabil la Chișinău e absolut necesar. Astăzi există un interes sporit din partea NATO de a colabora cu Republica Moldova. Această circumstanță trebuie păstrată. Romania sprijină relația Moldovei cu NATO, mai mult am propus și dorim deschiderea unui birou NATO la Chisinau”, a declarat Mihai Tararache, citat de Radio Chișinău.

Menționăm că seminarului regional Rose Roth, cu genericul - „Viitorul European al Republicii Moldova: Contextul regional şi provocările interne” a început astăzi la Chișinău și va dura până la 13 noiembrie, fiind organizat de către Adunarea Parlamentară NATO în cooperare cu Parlamentul Republicii Moldova.

Viceprim-ministrul, Ministrul în exerciţiu al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a declarat în cadrul evenimentului că promovarea unei politici externe active constituie un instrument indispensabil consolidării securităţii statului.

În context, ministruș a reiterat angajamentul pentru procesele lansate în domeniile integrării europene, modernizării şi aplicării standardelor şi valorilor europene prin implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Referindu-se la eforturile autorităţilor naţionale în scopul reîntregirii ţării, Natalia Gherman în mod special a accentuat imperativul retragerii complete şi necondiţionate a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și a enunţat necesitatea intensificării cooperării RM cu NATO, precum şi importanţa valorificării expertizei şi experienţei euro-atlanitice în domeniul securităţii şi apărării.

Seminarul Rose-Roth al AP NATO este un forum de dezbateri în materie de securitate, care reunește parlamentari din statele membre și partenere NATO, oficiali guvernamentali şi ai organizațiilor internaționale, experți din mediul academic, reprezentanți ai sectorului non-guvernamental.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md