„Ceea ce a prezentat domnul Cebotari nu este nimic altceva decât o portavoce a lui Plahotniuc pentru a păstra Aeroportul în proprietatea sau în concesiunea celui la care a ajuns până la urmă acest Aeroport. A enunţat doar nişte lucruri care i s-a spus să le spună. L-am văzut foarte frustrat, deloc neconvingător şi a enunţat un text scris din timp. Practic, continuă în RM declaraţiile de furt sau acţiunile de furt din proprietatea statului de către cei care stau în spatele acestor contracte”, afirmă fostul vicepremier Valentin Dolganiuc.

În opinia analistului Victor Ciobanu, raportul comisiei speciale nu reflectă o analiză obiectivă, concluziile autorilor fiind formulate şi dictate pe linie de partid.

„Decizia era una absolut previzibilă, având în vedere că Ministerul Justiţiei este acum în subordinea PD. Şi dacă ne amintim de declaraţia anterioară a lui Chetraru, precum că ar fi acolo bani investiţi inclusiv prin filiera BEM-ului, iată că acum aceste declaraţii au dispărut, pe motiv că situaţia politică s-a schimbat, PLDM a fost trimis pe tuşă, Streleţ nu mai poate cere niciun fel de rapoarte şi, respectiv, situaţia este total sub controlul PD şi, în aceste condiţii, întrebări deja nu mai există. Deciziile la noi în ţară sunt în exclusivitate politice, sunt luate în interes de grup, care la moment este reprezentat de PD”, a comentat Ciobanu.

Şi reprezentanţii Partidului Liberal Reformator, care anterior au atacat în instanţă decizia de dare în concesiune a aeroportului, şi-au exprimat astăzi opinia asupra acest subiect.

„Prin acest anunţ, ministrul Cebotari nu a făcut decât să arate încă odată din deget celor de la PLDM, să-i şantajeze de fapt. Ministrul Justiţiei dă din deget şi guvernului RM. În momentul în care el spune că guvernul este vulnerabil şi nu ar trebui să fie atras în varii litigii, ar trebui să se poarte frumos cu concesionarul. Nu ne rămâne decât să ne exprimăm indignarea faţă de această atitudine a ministrului care nu este clar pe cine reprezintă: guvernul sau concesionarul”, a menţionat Tatiana Potîng.

Vladimir Plahotniuc nu a fost de găsit pentru a oferi o reacţie. Nu au răspuns la telefon nici reprezentanţii Serviciului de Presă al PD, pentru a comenta acuzaţiile.

Amintim că, luni, ministrul în exerciţiu al Justiţiei, delegat în această funcţie de Partidul Democrat, a prezentat concluziile raportului elaborat de grupul de lucru creat pentru a verifica dacă există posibilităţi de reziliere a contractului de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău, în condiţiile în care investitorul nu respectă clauzele din acord.

Vladimir Cebotari a declarat că obiectivul nu poate reveni în administrarea statului, întrucât nu ar exista temeiuri legale. Aeroportul a fost dat în concesiune în 2013, pentru o perioadă de 49 de ani, companiei Avia Invest din Rusia, după ce din cursă s-au retras, în condiţii ambigue, cinci investitori importanţi din Europa. La conducerea Consiliului de Administraţie al aeroportului a fost desemnat controversatul om de afaceri Ilan Shor, care deţinea în acea perioadă şi controlul la BEM, Banca Socială şi Unibank.

Amintim că Shor este cercetat penal în dosarul fraudelor de proporţii de la cele trei bănci pe care le-a administrat şi care au fost închise ulterior. Şeful CNA, Viorel Chetraru a declarat în luna mai a acestui an, în cadrul unei şedinţe a Parlamentului, că o parte din banii furaţi din bănci ar trebui să fie căutată la Aeroport.