„Consider că neoferirea acestui credit de către România Republicii Moldova ar aduce în dificultate bugetul de stat. Atunci când au început discuţiile pentru a obţine acest împrumut din partea României a fost ca o acţiune de susţinere a bugetului şi anume acoperirea deficitului, pentru a evita crize şi probleme financiare către sfârşitul anului”, a declarat vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici.

„Nu vreau nici să sperii pe nimeni, dar cu toţii ştim că situaţia este una foarte şi foarte complicată”, a spus deputatul neafiliat Iurie Leancă.

„Când guvernarea aştepta ca aceste 60 de milioane să vină în buget, iar ele nu vin, desigur că vor fi probleme”, a menţionat comunistrul Andrei Neguţa.

Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, califică decizia de a nu promulga acordul de împrumut drept una firească, în condiţiile în care la Chişinău au loc negocieri privind formarea unei noi majorităţi parlamentare. O opinie similară are şi liderul PL, Mihai Ghimpu. Ambii politicieni sugerează că de vină ar fi liberal-democraţii.

„Asistenţa care vine din partea statelor-membre ale UE, inclusiv România, acest ajutor vine să sprijine parcursul european al RM. Pe care motiv este logic că preşedintele României, pentru început să se asigure, că în Moldova vom avea o guvernare stabilă, care va continua să ia ca şi prioritate implementarea Acordului de asociere. Mai degrabă ar fi o întrebare pe care rog să o adresaţi celor de la PLDM”, a spus Marian Lupu.

Liberal-democraţii, care au refuzat să participe la negocierile pentru formarea unei noi alianţe împreună cu reprezentanţii Partidului Democrat, despre care spun că nu este o formaţiune cu adevărat pro-europeană, resping acuzaţiile foştilor colegi de coaliţie. Ei afirmă că responsabilitatea ar trebui să şi-o asume PD-ul care a votat pentru demiterea Guvernului Streleţ.

„Cred că întreaga responsabilitate pentru ceea ce se întâmplă în Republica Moldova şi respectiv cu acest împrumut care trebuia să vină din România trebuie să şi-l asume Partidul Democrat. Ei acum încearcă să găsească orice motive pentru a da vina despre toate ce se întâmplă în ţară pe Partidul Liberal-Democrat”, a comentat deputatul PLDM; Tudor Deliu.

Ministerul Finanţelor nu a comentat, deocamdată, situaţia. Ieri, preşedintele României, Klaus Iohannis, a refuzat să promulge Acordul de împrumut de 150 milioane de euro promis de fostul premier Victor Ponta ţării noastre. Iohannis a trimis proiectul de lege spre reexaminare Parlamentului şi a menţionat că în contextul politic actual nu există siguranţa că Moldova va continua reformele.

Responsabilii din cadrul Guvernului de la Chişinău au refuzat să facă declaraţii. Prima tranşă, de 60 de milioane de euro, urma să fie oferită anul acesta, pentru a fi acoperit deficitul bugetar.