Temperaturile mondiale, mai mari în 2015 cu 1 grad Celsius decât în epoca preindustrială

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cu o lună înaintea Conferinței de la Paris asupra climei (COP21), Institutul meteorologic britanic a anunțat luni că în 2015 temperaturile mondiale sunt cu 1 grad Celsius mai mari decât în epoca preindustrială, transmite AFP.

„Pe baza datelor strânse între ianuarie și septembrie, programul HadCRUT, gestionat împreună de Met Office și unitatea de cercetări asupra climei de la Universitatea East Anglia, arată că temperaturile medii globale în 2015 sunt cu 1,02 grade Celsius mai mari decât în epoca preindustrială” (1850-1900), arată institutul într-un comunicat.

Acordul la care țările intenționează să ajungă la COP21 (30 noiembrie — 11 decembrie) ar trebui să permită limitarea creșterii temperaturii mondiale la 2 grade Celsius față de nivelul din era preindustrială.

„Am asistat la un puternic fenomen El Nino care s-a manifestat în Pacific în acest an, lucru care va avea impact asupra temperaturilor mondiale”, afirmă Stephen Belcher, director al Met Office Hadley Center. „Am avut și în trecut evenimente similare, dar este prima oară că atingem pragul de 1 grad Celsius și este evident că influența umană duce clima din prezent spre un teritoriu necunoscut”, adaugă el.

Fenomenul climatic El Nino, care se produce aproximativ din cinci în cinci ani, se manifestă prin încălzirea apelor de la suprafața Oceanului Pacific central și oriental, determinând diverse perturbări ale climei în mai multe regiuni ale lumii.

„Acest an marchează o premieră importantă, dar acest lucru nu înseamnă că, de acum, temperatura anuală va fi cu un grad mai mare sau mai mică decât în era preindustrială fiindcă variațiile naturale vor juca mereu un rol în temperaturile anuale”, precizează Peter Stott, care se ocupă cu monitorizarea climei la Centrul Hadley. „Totuși, în contextul în care lumea va continua să se încălzească în deceniile următoare, vor exista tot mai mulți ani care vor trece pragul de 1 grad Celsius, acest lucru devenind în cele din urmă normă”, adaugă el.

Met Office informează că se așteaptă ca 2016 să fie un an la fel de călduros ca 2015, încheie AFP.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...