„Noi înţelegem foarte bine de unde cresc picioarele, de unde vine această intenţie de a acoperi acest act de injustiţie continuă. Asupra acestui grup de lucru cade o umbră pentru că dacă stai şi te uiţi cine face parte din el, vezi că sunt ministerele principale: cel al Justiţiei, al Transportului, al Economiei, toate ale PD-ului sau controlate de PD. Chiar dacă Ministerul Transportului a fost repartizat liberalilor, aceştia, la rândul lor, sunt controlaţi de PD şi de cei care stau în umbră şi trag sforile. La fel şi SIS, CNA... Foarte reprezentativ este şi faptul că doar un grup de lucru s-a creat. Toate acestea aruncă o umbră de suspiciune că intenţiile au fost aşa, pur şi simplu, de a muşamaliza acest caz. Şi îmi pare că aceste forţe deloc nu estimează gravitatea acestei probleme. Dosarul Aeroportului rămâne pe ordinea de zi ca şi miliardul furat”, a declarat liderul PLR, Ion Hadârcă, în cadrul unei conferinţe de presă.

Preşedintele PLR a mai spus că ministrul în exerciţiu al Justiţiei este acum scos la rampă pentru a acoperi în continuare fărădelegile care s-au făcut la concesionarea Aeroportului.

„În spate se află anumite forţe care, aşa cum sugerează şi fostul premier Ion Sturza, vin din zona Kremlinului şi prin intermediul forţelor politice de aici fac tot posibilul să nu se ajungă la adevăr. Pe cei care stau în spatele acestor interese îi ştim cu toţii - este păpuşarul şi echipa lui. Or, Ilan Shor este doar o marionetă care execută comenzi. Aeroportul este doar un pretext de şantaj în mâinile acestor forţe politice care manipulează acum opinia publică”, a adăugat Ion Hadârcă.

Şi vicepreşedintele PLR, Tatiana Potâng, afirmă că rezultatele investigaţiei grupului de lucru, anunţate ieri de ministrul Justiţiei, demonstrează o dată în plus că „justiţia RM este aservită intereselor clientelare şi de grup, reprezentate la ora actuală de partidele de la guvernare - PL, PLDM şi PD”.

„Toată lumea cunoaşte că PD şi PLDM au dat mâna şi au fost buni parteneri şi complici în procesul de concesionare a Aeroportului de la bun început. Au votat în unison şi au insistat pe concesionarea Aeroportului. Prin acest anunţ, ministrul Cebotari nu a făcut decât să le arate încă o dată din deget celor de la PLDM, să-i şantajeze, de fapt, şi să menţioneze un lucru foarte grav, cred eu. Este vorba despre faptul că ministrul Justiţiei dă din deget şi Guvernului RM, pentru că în momentul în care spune că Guvernul este vulnerabil şi nu ar trebui să fie atras în varii litigii şi că ar trebui să se poarte frumos cu concesionarul, nu ne rămâne decât să ne exprimăm indignarea faţă de această declaraţie a ministrului. Pentru că nu este clar pe cine reprezintă ministrul în această situaţie: Guvernul sau concesionarul”, susţine Tatiana Potâng.

În cadrul aceleiaşi conferinţe, Valeriu Saharneanu, membrul biroului politic al PLR, a adresat un mesaj celor din PLDM.

„Eu înţeleg că ei doresc să creeze o comisie de anchetă în Parlament privind concesionarea Aeroportului. Este corect ceea ce fac. Îmi pare rău că atât de târziu o fac, în situaţia în care şi partidul lor, şi fracţiunea lor este trimisă pe tuşe, iar vinovaţi de aceasta trebuie consideraţi ei înşişi, şi liderul partidului lor, care a iniţiat concesionarea Aeroportului în secret, confidenţial, a tranzacţionat cu celălalt oligarh, Plahotniuc, şi s-au înţeles în luna mai 2013 să facă această ilegalitate, iar pe parcursul verii 2013 au şi realizat-o. Acum este târziu, dar oricum le urăm succes, fiindcă lupta abia începe”, a fost mesajul lui Saharneanu.

„Noi din prima zi când am aflat despre concesionarea AIE am încercat să contactăm partenerii de coaliţiei de atunci şi le-am atras atenţia că este ilegal, dar am luptat cu morile de vânt. Acest stat a început să fie capturat zi de zi şi lună de lună. Şi iată că am ajuns la situaţia când aflăm din ultimul sondaj de astăzi că o alianţă care a venit la putere în 2009 acum nu mai are nicio încredere din partea populaţiei. E rezultatul acestor tranzacţii urâte. În cadrul şedinţelor coaliţiei, noi i-am prevenit: începeţi lupta împotriva poporului RM şi poporul vă va scoate în proţap, aşa cum meritaţi. Am spus atunci că este un act de trădare naţională şi toţi cei care participă sunt pasibili de învinuire de înaltă trădare. Lucrul acesta trebuie să se ştie şi populaţia trebuie să contabilizeze asemenea activităţi, fiindcă asemenea guvernări nu mai trebuie să se întâmple în RM”, a conchis membrul PLR.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.