Dacian Cioloș, desemnat la funcția de premier al României

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul comisar european pentru Agricultură Dacian Cioloş a fost desemnat, marţi, de către preşedintele Klaus Iohannis, pentru funcţia de premier al României.

Potrivit președintelui României, partidele parlamentare agrează soluția unui guvern tehnocrat, iar Cioloș poate fi cel mai bun candidat la funcția de premier în această situație.

„După părerea mea, în această etapă, pentru a rezolva problema guvernării, este nevoie de un prim-ministru independent sau tehnocrat, o persoană curată, care să nu fi fost implicată în scandaluri, o persoană integră”, a declarat președintele României.

Totodată, liderul de la Cotroceni a făcut un apel pentru o clasă politică nouă, curată.

„Este nevoie de partide fără corupţi, este nevoie ca partidele să facă curăţenie în interior şi să nu promoveze persoane suspectate de corupţie. Avem nevoie de întărirea statului de drept, este nevoie de deschiderea competiţiei politice. Nu putem să aşteptăm o revigorare a clasei politice doar din interiorul partidelor. Partidele au înţeles care este miza şi că este nevoie să găsim împreună o soluţie. Această soluţie o văd eu într-un guvern tehnocrat. Am convingerea că este calea corectă în următorul an, până la alegerile parlamentare”, a mai spus președintele român.

Cioloș urmează să-l înlocuiască pe Victor Ponta, care a demisionat săptămâna trecută în urma unor proteste de amploare desfășurate în toată România.

Dacian Cioloş a deţinut, în perioada 2010-2014, funcţia de comisar european pe Agricultură şi Dezvoltare Durabilă în cadrul cadrul Comisiei lui José Manuel Barroso, coordonând reforma Politicii Agricole Comune pentru 2014 – 2020.

Între 2007 și 2009 el a ocupat funcția de ministru al Agriculturii.

În prezent, Cioloș ocupă funcția de consilier special al președintelui Comisiei Europene pe probleme de siguranță alimentară.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...