Iohannis a refuzat să promulge şi a transmis spre reexaminare Parlamentului legea privind acordarea asistenţei financiare rambursabile pentru Republica Moldova, considerând că aceasta nu este oportună deoarece la Chişinău nu există certitudinea continuării procesului de reforme şi respectării angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere cu UE.

„Având în vedere contextul politic actual din Republica Moldova - survenit ulterior adoptării de către Parlamentul României a legii menţionate - considerăm că promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova, semnat la Chişinău, la 7 octombrie 2015, nu este oportună câtă vreme nu există certitudinea continuării procesului de reforme şi respectării angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere între Uniunea Europeană şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice şi statele membre ale acestora, pe de o parte, şi Republica Moldova, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014”, se spune în cererea de reexaminare.

Legea prevede că asistenţa financiară rambursabilă din partea României este acordată Republicii Moldova pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei de stat, iar împrumutul se acordă în maximum trei tranşe, scadenţa fiecăreia dintre acestea fiind de maximum cinci ani.

De menţionat că acordarea împrumutului de 150 de milioane a stârnit controverse chiar din faşă. În timp ce experţii economici de la Bucureşti spuneau că România nu dispune de resurse pentru a acorda aceşti bani Republicii Moldova, unii politicieni afirmau că împrumutul nu poate fi acordat atât timp cât RM nu are un program cu FMI. Totodată, unele voci au pus la îndoială faptul că banii vor ajunge la destinaţie, atenţionând că cele 150 de milioane „ar putea ajunge în buzunarul oligarhului cu apucături de racket, Plahotniuc”.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.