17:03:57 25.04.2024
Stiri

Sfaturi practice în prag de iarnă pentru apicultori

Economie 08.11.2015 15:30 Vizualizări3120 Autor: Ziarul National
Sfaturi practice în prag de iarnă pentru apicultori


Albine

Ultima lună de toamnă este cu griji și pentru apicultori care trebuie să-și pregătească stupii de iernat. Unii specialiști susțin că o hrană îndestulată este de ajuns ca albinele să treacă cu bine de iarnă, dar la fel de importantă este și asigurarea căldurii.

Toamna numărul de albine scade din cauza îmbătrânirii și a reducerii depunerii ouălor de către matcă. Efortul pe care îl depun albinele în timpul iernii la transformarea în glucoză și fructoză a zahărului din siropul folosit la completarea rezervelor epuizează albinele.

Pentru a avea albine sănătoase trebuie:

- să se elimine fagurii pătați, vechi, cu larve moarte;

- să se unifice familiile slabe;

- să se introducă în rezervele de iarnă miere și polen prelucrat de albine;

- să se asigure ventilația prin restrângerea spațiului;

- să se instaleze un adaptor în stupină și să se îndepărteze albinele moarte.

După trecerea lunii octombrie, temperaturile scad, iar albinele nu mai pot ieși în căutarea hranei. Pe durata perioadei reci a anului este necesară o cantitate mare de substanțe nutritive. De regulă, se folosește mierea, iar dacă mierea nu este de ajuns, se vor adăuga șerbet și turte.

Prepararea hranei artificiale pentru albine

Amestecând 1,5-2 kg zahăr cu un litru de apă, vom prepara un sirop de zahăr concentrat, care se încălzește până când întreaga cantitate se omogenizează, fără a rămâne cristale.

Înainte de a o adăuga în compoziția siropului, din apă se poate prepara inițial un ceai care să conțină cimbrișor, mentă, sunătoare și coada-șoricelului, deosebit de benefice pentru albine. Pentru a îmbunătăți preparatul, în sirop se poate adăuga și Protofil (20 ml/litrul de sirop).

Siropul se introduce în cantități mari, de 2-5 litri la o administrare, în hrănitoare de volum, în funcție de necesități, iar albinele îl vor prelua, pentru a-l prelucra și îl vor căpăci rapid.

La modul practic

  • Pentru o iernare fără probleme, cantitatea de miere necesară unei familii de albine este de 12-15 kg.

    • Calitatea mierii este foarte importantă, de aceea se evită ceade mană, precum și cea provenită din mustul strugurilor, deoarece pot provoca diaree pe timpul iernii și pot favoriza apariția nosemozei, primăvara.

    • Stupinele plasate în apropierea pădurilor pot fi asaltate de viespile care vor încerca să pătrundă în stup și să fure rezervele de hrană. Dintre acestea, cel mai periculos este Lupul albinelor, care se hrănește chiar cu albinele prinse din zbor.

    • Pentru a preîntâmpina eventualele neplăceri, trebuie să ne străduim să avem familii cât mai puternice, iar urdinișul se dimensionează corect. De asemenea, se pot aplica capcane, formate din sticle în care se introduc fructe. În gura sticlei se plasează un tub prin care viespile pătrund în recipient și nu mai pot ieși.

    • În această perioadă, tratamentele antivarroa sunt esențiale și se fac cu produsele existente în comerț, în farmaciile veterinare, precum și în magazinele apicole. Acestea se aplică potrivit prospectului, astfel încât în momentul în care familiile nu mai au puiet să fim siguri că acestea sunt libere de acarieni.

    • Toamna se aleg toți fagurii închiși la culoare, pentru a fi reformați, de calitatea acestora depinzând sănătatea familiilor de albine.
  • Interesant!

    Mierea de mană nu se potrivește pentru hrana albinelor iarna, în schimb este deosebit de prețioasă pentru alimentația omului.Mierea de mană, care este foarte sănătoasă, este indicată în sezonul rece, pentru creșterea imunității, dar și în tratarea anemiilor, a răcelilor, a afecțiunilor căilor respiratorii sau ale stomacului.

    Mierea de mană se aseamănă la culoare cu motorina și conține brad, pin, stejar. Potrivit apicultorilor consacrați, este cea mai curată miere, întrucât se obține numai în zonele de conifere. E cel mai greu de obținut acest tip de miere. Este o miere rară și obținerea ei implică niște costuri crescute față de alte sortimente.


    Stiri relevante
    Top stiri

    Parteneri
    Descoperă
    Punct de vedere NAȚIONAL
    22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

    20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

    19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

    Promo
    Abonament
    Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
    Recomandat
    Sondaj
    Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
    Prietenii noștri

    Widget cu noutăți la tine pe site

    Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

    Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md