23:58:24 18.04.2024
Stiri

SOLIDARITATEA fraților

Reportaj 08.11.2015 15:03 Vizualizări1717 Autor: Stela Mihailovici
SOLIDARITATEA fraților


DURERE // Cetățenii R. Moldova sunt alături de familiile victimelor incendiului din clubul „Colectiv” din București

Tragedia produsă vinerea trecută în clubul bucureștean „Colectiv”, care a curmat viața a 32 de persoane și a rănit grav alte 181, a mobilizat mii de cetățeni ai R. Moldova care au ieșit în stradă la marșuri de solidaritate, au venit cu flori și lumânări la Ambasada României din Chișinău și au lăsat mesaje emoționante în Cartea de condoleanțe a misiunii diplomatice.

Oamenii au făcut coadă la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui pentru a dona sânge fraților de peste Prut, în speranța că le pot fi de mare ajutor celor care se zbat între viață și moarte în Spitalul de Arși din București.

Mesaje de condoleanțe

„Deplângem pierderile de vieți omenești și ne rugăm pentru însănătoșirea persoanelor rănite în acest accident îngrozitor. În aceste momente de grea încercare pentru întreg poporul român, de care ne leagă temeinice punți de istorie și cultură, exprim, în numele poporului R. Moldova sentimentele noastre de compasiune și solidaritate, iar familiilor îndoliate sincere condoleanțe”, se spune în mesajul adresat de președintele Nicolae Timofti.

„Suntem profund îndurerați de pierderea tragică a familiilor care și-au pierdut persoanele dragi în urma incendiului devastator. Transmitem gândurile noastre de solidaritate rudelor și apropiaților victimelor”, a scris spicherul Andrian Candu. „În aceste momente de adâncă durere, solidaritatea noastră sufletească este alături de familiile îndoliate și alături de toți cetățenii statului prieten, România”, a transmis și ministrul Afacerilor Externe, Natalia Gherman.

Mii de cetățeni au lăsat mesaje în Cartea de condoleanțe de la Ambasada României și în cartea inițiată de un grup de tineri unioniști în mediul online.

„De când am aflat ce s-a întâmplat acolo, parcă nu mai sunt om. Mă gândesc la frica teribilă pe care trebuie să o fi simțit fiecare dintre ei, la neputința de a se salva. E cumplit, mi-e milă”; „Sincere regrete. Dumnezeu să îi ierte pe cei decedați și să le dea putere celor care și-au pierdut copiii. Să aveți grijă de cei răniți”, sunt câteva dintre mesajele lăsate în Cartea de condoleanțe.

Produse sanguine pentru răniți

Imediat după tragedia de la București, autoritățile R. Moldova au decis să acorde asistenţă hemotransfuzională Ministerului român al Sănătăţii, pentru asigurarea tratamentului răniților. Peste Prut au fost trimise 2 150 de unități de produse sanguine și preparate biomedicale sanguine în valoare totală de peste 1,7 milioane de lei.

Centrul Național de Transfuzie a Sângelui a inițiat o campanie pentru a colecta sânge de la voluntari. Oamenii sunt așteptați până pe 7 noiembrie în centrele specializate din Chișinău, Bălți și Cahul. Până joi dimineață, au fost înregistrați peste 1 200 de donatori voluntari.

„E una dintre acele zile când, deși am făcut extrem de puțin, mă simt extrem de important. Minunat sentiment când ești o piesă infimă a unui mare puzzle de solidaritate națională. Solidaritate românească! Două state, un sigur popor!”, a scris pe o rețea de socializare Constantin Codreanu, care s-a numărat printre donatorii de sânge. S-au mobilizat și militarii din Armata Națională care au mers cu sutele la punctele medicale din unități, pentru a li se recolta sânge.

Doliu în sportul moldovenesc

Un apel de solidaritate a făcut și ministrul Tineretului și Sportului, Loretta Handrabura, care a emis o dispoziție prin care i-a îndemnat pe toți sportivii și antrenorii ce vor participa la competiții în perioada 2-8 noiembrie să țină un minut de reculegere în memoria victimelor din clubul „Colectiv” și să poarte simboluri de doliu pe întreaga durată a evenimentelor.

„În astfel de momente cumplite, solidaritatea și compasiunea umană trebuie să fie mai mari decât micile noastre diferențe”, a spus Handrabura.

De ce nu am avut zi de doliu național?

În timp ce Guvernul de la București a instituit trei zile de doliu național, după groaznicul incendiu în care au ars de vii zeci de persoane, o astfel de reacție așteptau și cetățenii R. Moldova de la guvernanții de la Chișinău.

Totuși, nu am avut nicio zi de doliu național. Întrebat de jurnaliști de ce nu a luat atitudine, șeful statului Nicolae Timofti a avut un răspuns surprinzător: „Asta nu s-a hotărât fiindcă nu avem încă, știți, nu știu ce nu avem. Dar era bine să fie, vă spun sincer… Era frumos”, a motivat președintele.

Proteste urmate de demisia premierului

În seara zilei de 2 noiembrie, peste 40 de mii de persoane au ieșit la proteste în capitala României, pentru a cere demisia Guvernului, pe care îl consideră responsabil de tragedie. Oamenii afirmă că autoritățile nu au acționat prompt pentru a salva viețile persoanelor rănite în incendiu și dau vina pe corupția din sistem care a permis ca în „Colectiv” să fie încălcate regulile de securitate.

A doua zi, prim-ministrul Victor Ponta și-a anunțat demisia. „Am obligaţia să constat supărarea legitimă care există în cadrul societăţii. Oamenii simt nevoia de mai mult şi ar fi o greşeală din partea mea să ignor acest lucru. Rezist la orice bătălie cu adversarii politici, dar niciodată nu mă bat cu oamenii”, a fost mesajul lui Victor Ponta transmis cetățenilor.

Ieri, președintele Klaus Iohannis a acceptat demisia prim-ministrului Victor Ponta și l-a numit premier interimar pe ministrul Educației, Sorin Câmpeanu.

Verificări în cluburile din Chișinău

Tragedia din București a mobilizat autoritățile de la Chișinău, care s-au apucat să verifice cum sunt respectate regulile de securitate în cluburile noastre. Timp de 15 zile, angajații Serviciului Situaţii Excepţionale vor face inspecții.

Primele controale au depistat nereguli grave: construcții din materiale ușor inflamabile, lipsa mijloacelor primare de stingere a incendiului, rețele electrice la vedere, căi de evacuare prea înguste sau blocate. Administratorii localurilor s-au ales cu amenzi și riscă să rămână fără autorizațiile de funcționare, dacă nu vor remedia situația.

Retrospectiva tragediei

Incendiul care a izbucnit vineri noapte în clubul „Colectiv” din București a fost catalogat ca cea mai mare tragedie din România de la Revoluție: 27 de persoane au murit pe loc, alte cinci s-au stins la spital, iar 133 de răniți rămân în îngrijirea medicilor, majoritatea fiind în stare gravă.

Clubul găzduia un concert al trupei „Goodbye to Gravity”, doi dintre membrii ei fiind printre decedați. Primele cercetări arată că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, care au aprins buretele de pe un stâlp al clădirii, iar ulterior focul s-a extins cu repeziciune spre tavan.

În club se aflau aproximativ 300 de persoane care s-au îmbulzit spre ieşire. Oamenii s-au călcat în picioare încercând să scape de flăcări.

Articol publicat în ediția print a Ziarului NAȚIONAL din 6 noiembrie


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md