Tariful pentru energia electrică, majorat în iulie, apoi suspendat în septembrie chiar în ajunul protestului de amploare de la Chişinău, revine de săptămâna viitoare.  Astfel, începând chiar cu 9 noiembrie, pentru energia electrică vom achita un tarif mai mare cu 37 la sută - de 2 lei şi 16 bani pentru un kilowatt/oră, faţă de 1 leu şi 58 de bani achitat până acum.

Peste 22 de mii de vizualizări a avut şi materialul în care BERD a anunţat recesiune pentru Republica Moldova.

„În timp ce economia Moldovei a crescut cu 4,6% în 2014 şi cu 3,6 la sută în prima jumătate a anului 2015, în comparaţie cu perioada corespunzătoare a anului trecut, riscurile ce pot contribui la decelerarea creşterii economice în 2015 persistă. Acestea includ vulnerabilităţile semnificative în sectorul financiar, scăderea transferurilor băneşti, politici monetare restrictive, creşterea inflaţiei, performanţa slabă a agriculturii, recesiunea economică regională, provocări în executarea bugetului de stat din cauza diminuării asistenţei financiare externe, politica internă volatilă şi probleme substanţiale de guvernare”, se arată în raportul BERD.
 
Urmează în top materialul în care preşedintele legislativului, Andrian Candu, rămâne neînduplecat atunci  când vine vorba de demiterea lui Gurin. „În ceea ce priveşte demiterea procurorului general, aceasta poate fi iniţiată doar de preşedintele Parlamentului. Întrucât nu este demersul în acest sens, nu se pune la vot”, a declarat Candu în cadrul şedinţei Parlamentului din această săptămână.
 
Săptămâna a fost marcată şi de anunţul PLDM ca a declarat că nu va participa la negocierile privind formarea unei noi majorităţii parlamentare.
„Am avut o discuţie lungă, care a durat aproximativ trei ore. Astfel, PLDM, prin majoritatea absolută a voturilor a celor care au participat la şedinţa Consiliului Politic Naţional al partidului, a luat o decizie importantă. Având în vedere că Partidul Democrat nu este apreciat de către PLDM ca fi fiind un partid proeuropean şi faptul că PD a acaparat instituţiile statului şi că acest partid a acceptat anumite reforme în programul de guvernare doar de dragul formalităţilor. PLDM a decis că nu va participa la negocieri cu PD şi aliaţii săi pentru formarea unei viitoare majorităţi parlamentare”, a declarat Streleţ.  
 
Peste 25 de mii de vizualizări a acumulat şi articolul în care foştii membri ai Partidului Liberal declară că liderul PL, Mihai  Ghimpu, este sluga credincioasă a oligarhului Plahotniuc. Astfel, potrivit lui Ion Hadârcă, Ghimpu se teme de alegeri anticipate şi ar face acum alianţă şi cu satana numai să rămână la guvernare şi să revină în funcţia râvnită - preşedinte al Republicii Moldova.

„Acum Mihai Ghimpu participă cu tot elanul la jocul monstruos al păpuşarului, care vrea să-şi construiască o alianţă docilă din frânturi de fracţiuni, din persoane şantajabile din toate partidele. Acum Mihai Ghimpu se teme mai mult decât oricine de alegeri anticipate, pentru că ştie că minciuna şi trădarea sa vor fi taxate de electorat. Acum Mihai Ghimpu e gata să facă alianţă şi cu satana numai să rămână la guvernare şi să ajungă preşedinte, cu orice preţ”, a conchis Ion Hadârcă, vicepreşedintele PLR.
 
Demisia prim-ministrului român, Victor Ponta a trezit curiozitatea a peste 13 mii de vizitatori. Premierul României Victor Ponta şi-a depus mandatul, după ce la Bucureşti, zeci de mii oameni au protestat în semn de solidaritate cu familiile îndurerate în urma incendiului de la clubul de noapte „Colectiv”.
 
De interes a fost şi declaraţia făcută de Partidul Democrat prin care a anunţat că este pregătit să facă o alianţă cu PCRM, iar comuniştii dau de înţeles că sunt gata să participe la identificarea şi votarea unui nou Guvern.

„Dacă PLDM nu participă la negocieri, PD va fi gata să coalizeze inclusiv cu PCRM, dacă asta va da stabilitate Republicii Moldova şi dacă va asigura apropierea de UE. Este cazul să depăşim emoţiile şi artificiile politice. Dacă comuniştii sunt gata să participe, ei sunt bineveniţi. PD va face coaliţie şi va intra într-o majoritate pro-europeană. Dacă PCRM se declară ataşat de valorile pro-europene, ei sunt bineveniţi într-o anumită coaliţie, dar nu am discutat azi şi nu am intrat azi de genul negocierilor privind formarea noului Guvern”, a declarat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, vicepreşedinte al PD.
 
Un alt articol de top ţine de selectarea a noului guvernator al BNM, astfel printre candidaţii la postul vacant se numără un vecin şi o colegă de facultate ai lui Plahotniuc .

„Cu domnul Plahotniuc ne-am intersectat la Institutul Politehnic. Personal nu-l cunosc, dar ştiu că a învăţat în perioada ceea în care am învăţat şi eu şi la aceeaşi facultate. În perioada ceea nu era atât de cunoscut şi nu ştiam că va ajunge...  Îl cunosc pe domnul Candu pentru că el a lucrat la o companie cu care am lucrat împreună”, a menţionat Nina Şchendrea, fostă angajată la Banca de Economii şi Victoriabank.
 
Totodată, articolul despre afaceristul rus Aleksandr Grigoriev, care a fost reţinut pentru spălarea a 46 de mld. de dolari prin bănci moldoveneşti a acumulat peste 37 de mii de vizualizări. Gruparea criminală folosea aşa-numita schemă moldovenească: erau încheiate tranzacţii fictive, inclusiv de creditare între companii off-shore, persoanele de încredere fiind cetăţeni ai Republicii Moldova, care la rândul lor, găseau garanţi în rândul companiilor fictive ruseşti.
 
Topul celor mai citite ştiri pe Jurnal.md se încheie cu părerea expertului român, Ileana Racheru, care consideră că în Republica Moldova aproape toate partidele sunt controlate de Plahotniuc.

„Vladimir Plahotniuc s-a răzbunat pe Filat şi a răsturnat şi guvernul Streleţ pentru a împiedica demiterea omului său de la conducerea Centrului Naţional Anticorupţie. Oligarhul a vrut şi să pună mâna pe Ministerul de Interne, pentru că se teme de înteţirea protestelor”, analizează experta.