Curtea de Apel Comrat urmează să valideze alegerile pentru funcţia de başcan la 30 martie

Curtea de Apel Comrat va examina chestiunea privind validarea alegerilor pentru funcţia de başcan luni, 30 martie. Informaţia a fost confirmată de preşedintele Comisiei Electorale din UTA Gaguz-Yeri Valentin Cara, pentru portalul local gagauzinfo.md.

„Am expediat documentele privind recunoaşterea rezultatelor alegerilor la Curtea de Apel. Şedinţa va avea loc luni, la ora 12.00”, a menţionat Valentin Cara.

Alegerile locale pentru funcţia de başcan, ce au avut loc la 22 martie, au fost câştigate de candidatul Irina Vlah, susţinută de Partidul Socialiştilor. Pentru ea şi-au dat votul  51,11 % din cei care au ieşit la vot.Următorul candidat Nicolai Dudoglo a acumulat 19,06 % din voturi. Ultimul a declarat că recunoaşte victoria Irinei Vlah şi că nu va contesta rezultatele scrutinului.

De notat, că după scrutinul de la Comrat, Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a declarat că va elabora un demers către Parlamentul R.Moldova şi eventual către Adunarea Populară a UTA Gagauz-Yeri (organ legislativ local), în care va solicita armonizarea legislației electorale.

Asta după ce secretarul comisiei, Andrei Volentir, a atenţionat că listele electorale din cadrul scrutinului din 22 martie, din Găgăuzia, conţin discrepanțe.

Astfel, potrivit lui Andrei Volentir, există o discrepanţă de circa 26 mii de alegători din listele electorale folosite la scrutinul din 22 martie și, respectiv, numărul de alegători oferit de primăriile locale inclus în Registrul electronic al alegătorilor. O altă discrepanţă atenţionată de secretarul CEC a fost cea legată de dreptul de vot al deţinuţilor din autonomie. Astfel, potrivit lui, Volentir, în UTA Găgăuzia persoanele deținute nu au dreptul la vot, deși R.Moldova a aderat la convenţii internaţionale care oferă acest drept

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.