Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

18 Aprilie, 2024

Comisia Europeană va continua să ofere asistență tehnică Grupului reglementatorilor în domeniul comunicaţiilor electronice din ţările Parteneriatului Estic

În anul 2016, Grupul reglementatorilor în domeniul comunicaţiilor electronice din ţările Parteneriatului Estic (EaPeReg) va continua să beneficieze de proiectul de asistență tehnică acordat acestei organizaţii în anul curent de către Comisia Europeană. Anunțul a fost făcut de reprezentantul Directoratului General al Comisiei Europene (CE), Vassiliss Copanas, în cadrul ședinței plenare anuale a Grupului EaPeReg, care a avut loc joi, 5 noiembrie, la Chișinău. Reuniunea a fost organizată cu suportul CE și al Agenției Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Oficialul CE a menţionat că în cei trei ani de la constituirea Grupului EaPeReg, eveniment desfăşurat la Chişinău în toamna anului 2012, numărul membrilor acestei organizaţii a crescut semnificativ, fapt ce demonstrează că autorităţile de reglementare din mai multe ţări europene au nevoie de o asemenea platformă de comunicare şi schimb de experienţă. El a salutat semnarea, în cadrul şedinţei plenare, a Memorandumului de înțelegere privind constituirea și funcționarea Grupului EaPeReg de către delegația din Belarus şi aderarea la această organizaţie a autorităţii de reglementare din Republica Macedonia, exprimându-şi, totodată, certitudinea că noii membri ai Grupului EaPeReg vor contribui la consolidarea capacităţilor de cooperare a autorităţilor de reglementare din ţările UE cu cele din statele Parteneriatului Estic (PaE).

În cadrul şedinţei plenare, participanţii la ea au discutat și aprobat raportul de activitate al Grupului EaPeReg pentru anul 2015, planul de acțiuni pentru anul 2016, inclusiv tematica seminarelor programate pentru anul viitor, au ales președintele și vicepreședintele acestei organizații pentru perioada următoare. Preşedinţia Grupului EaPeReg va fi exercitată de autoritatea de reglementare din Belarus, iar cea de vicepreşedinte – de autoritatea de reglementare din Letonia.

În aceeaşi şedinţă, au fost aprobate programul de activitate pentru anul 2016 a două grupuri de experţi din cadrul EaPeReg, unul – pentru spectrul de frecvenţe radio şi al doilea – pentru rapoartele comparative privind dezvoltarea sectorului de comunicaţii electronice în ţările UE şi PaE. Totodată, a fost constitut un grup de lucru care urmează să examineze comentariile şi propunerile ce vor parveni săptămâna viitoare de la membrii EaPeReg pe marginea iniţiativei delegaţiei din Ukraina privind crearea spaţiului internaţional comun de rouming în cadrul ţărilor PaE, iniţiativă lansată la şedinţa de joi de la Chişinău. Ulterior, EaPeReg, în baza unui raport al grupului respectiv de lucru, urmează să se pronunţe pe marginea iniţiativei nominalizate.

Grupul EaPeReg a fost constituit în conformitate cu obiectivele foii de parcurs a proiectului PaE și beneficiază, cu începere din anul 2013, de un proiect de asistență tehnică acordat de CE. El reuneşte autorităţile de reglementare din cele şase țări PaE şi din mai multe state UE. Organizaţia are misiunea de a asigura schimburi permanente de informaţii şi experienţă între reglementatorii în domeniul comunicaţiilor electronice din țările PaE şi UE, armonizarea cadrului juridic naţional din statele PaE cu standardele UE şi aplicarea celor mai bune practici europene de reglementare.

Album Foto

6 noiembrie 2015

Ultima actualizare: 6/11/2015