Avocații lui Filat susțin că clientul lor este supus unui tratament degradant în penitenciar

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Avocații președintelui PLDM Vladimir Filat susțin că clientul lor este supus unui tratament inuman și degradat în celula din penitenciarul 13, unde a fost transferat acum câteva zile.

Avocații acuză administrația penitenciarului că a mințit atunci când a anunțat că Filat a solicitat să fie transferat într-o altă celulă și că clientul lor are de suferit din această cauză.

Ei acuză faptul că în celula în care a ajuns Filat se fumează intens și că astfel este afectată sănătatea clientului lor.

Apărătorii fostului premier, acuzat de trafic de influență și luare de mită, au emis un comunicat de presă în acest sens:

Având în vedere informațiile difuzate de instituțiile media cu privire la transferul d-lui Vlad Filat într-o altă celulă din cadrul Penitenciarului nr.13, Biroul Asociat de Avocați ”Popa și Asociații” vine cu următoarele precizări:

– Declarația Departamentului Instituții Penitenciare, la care au făcut referire mai multe instituții media, precum că Vlad Filat a solicitat transferul într-o altă celulă nu corespunde realității. Nici Vlad Filat, nici apărătorii săi nu au înaintat o asemenea solicitare. Totodată, temeiurile și motivele transferului nu ne-au fost comunicate de către Administrația Penitenciarului nr.13. Mai mult ca atât, precizăm că Vlad Filat a fost transferat într-o celulă fără ventilație corespunzătoare, unde, conform spuselor acetuia, se fumează intens, acest fapt dăunând sănătății clientului, în special afectându-i într-o manieră gravă sistemul respirator. Or, în conformitate cu art. 90 din Hotărârea de Guvern Nr. 583 din 26.05.2006 cu privire la aprobarea Statutului executării pedepsei de către condamnaţi, deținuților li se interzice fumatul în celule, încăperi și spații de deținere.

– Modul în care a acționat Administrația Penitenciarului nr. 13 și Departamentul Instituțiilor Penitenciare ne induc concluzia că acțiunile întreprinse de aceste instituții, de o manieră vădit intenționată, violează Art. 3 din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului – Interzicerea torturii și Art. 5 din Convenția Universală pentru Drepturile Omului, care prevede că Nimeni nu va fi supus torturii, nici la pedepse sau tratamente crude, inumane sau degradante. Acțiunile instituțiilor menționate supra le calificăm drept tratamente degradante și inumane aplicate d-ul Filat.

– De asemenea, ținem să menționăm că în conformitate cu Recomandarea Comitetului de Miniștri a Consiliului Europei din 11 ianuarie 2006, la repartizarea deținuților în spațiile de detenție, se va ține cont de cerinţele legate de urmăririle judiciare şi anchetele penale, securitate şi siguranţă, precum şi de necesitatea de a oferi regimuri potrivite tuturor deţinuţilor. Or, luând în considerație activitatea politică a domnului Vlad Filat, ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la efectele negative a acestor acțiuni asupra siguranței deputatului.

– Cu referință la depunerea plângerii la CEDO, precizăm că, la moment nu a fost primită decizia motivată a Curții de Apel Chișinău fapt ce nu ne permite să expediem cererea Curții. La caz au fost reținute mai multe încălcări ale Convenției Europene pentru Drepturile Omului după pronunțarea deciziei Curții de Apel. În special este vorba de violarea art. 3 a Convenției prin supunerea acetuia unui tratament inuman și degradant la locul de detenție preventivă. Precizăm că în conformitate cu jurisprudența constantă a Curții Europene pentru Drepturile Omului, autorităţile au o obligaţie pozitivă de a se asigura că deţinutul beneficiază de condiţii care sunt compatibile cu ceea ce înseamnă respectarea demnităţii umane. Din acest punct de vedere, statul are obligaţia de a proteja persoana deţinută împotriva efectelor fumatului pasiv (spețele Pavalache c. România, 18 octombrie 2011; Florea vs. Romania, 14 decembrie 2010 Elefteriadis c. România, 25 ianuarie 2011). În același timp, instanţa europeană a stabilit încălcarea art. 3 din Convenţie atunci când a constatat disfuncţionalităţi cu privire la condiţiile de igienă şi accesul la toaletă, respectarea intimităţii, ventilaţia, accesul la lumină naturală (Porumb c. România, 7 decembrie 2010). În condițiile în care noul Regulament al Curții ne interzice să completăm cererea deja expediată cu circumstanțe noi, suntem obligați să documentăm toate faptele conform rigorilor de admisibilitate a Curții înainte de a expedia cererea. Astfel, conștientizăm faptul că d-ul Filat este într-o situație grea, însă nu putem ignora condițiile de admisibilitate a unei plângeri la CEDO. Demersul nostru va fi facut în cel mai scurt timp posibil.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...