În țara unde războiul drogurilor a ucis 100.000 de oameni, marijuana e la un pas să devină legală

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Curtea Supremă din Mexic a decis că interzicerea consumului de marijuana e neconstituțională. Curtea a arătat că secțiuni din legea sănătății sunt invalide, ceea ce legalizează creșterea, posesia și utilizarea de marijuana în scopuri recreative.

Deși decizia privește numai un caz, activiștii spun că deschide calea anulării prohibiției asupra drogurilor în Mexic, care ar putea astfel face istorie, în pofida stigmatului social, unui război împotriva drogurilor și opoziției puternice a politicienilor și Bisericii Catolice, scrie The Guardian.

Patru membri ai Societății Mexicane pentru Auto-Consumul Responsabil și Tolerant au primit astfel permisiunea de a cultiva, transporta și fuma marijuana. Decizia, luată cu patru voturi pentru și unul împotrivă, arată că interdicția utilizării marijuanei încalcă „dreptul la libera dezvoltare a personalității” și este, așadar, neconstituțională.

„Dacă este neconstituțională pentru noi înseamnă că ar trebui să fie neconstituțională pentru întreaga populație”, a arătat Francisco Torres Landa, avocat și unul din cei patru.

Decizia pune Mexicul în fruntea unei mișcări internaționale de decriminalizare a drogurilor, în pofida unui război de un deceniu împotriva cartelurilor drogurilor, care a dus la moartea a aproximativ 100.000 de persoane.

Dacă tribunalul ia aceeași decizie în alte cinci petiții similare, se stabilește precedentul pentru schimbarea legii și permiterea utilizării marijuanei pentru toată lumea.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...