Linkuri accesibilitate

Criza politică de la Chișinău: ce șanse mai are o guvernare cu orientare pro-europeană


Mihai Ghimpu și Iurie Leancă față cu PD și față cu PCRM.

După mai multe zile de suspans, liberal-democrații au anunțat miercuri seară că nu vor participa la negocierile pentru formarea noii guvernări. Dacă este definitiv, anunțul prevestește tratative complicate, căci celelalte forțe „pro-europene” rămase în joc nu se înțeleg, cel puțin deocamdată, în privința unei eventuale colaborări cu comuniștii.

Dată fiind incompatibilitatea ideologică şi de viziuni, dar şi o foarte bogată istorie a relaţiilor interpersonale, nici Mihai Ghimpu, nici Iurie Leancă nu ar putea admite să se vadă la guvernarte alături de Vladimir Voronin.

După ce miercuri au evitat răspunsurile tranşante legate de acest subiect, cei doi au spus joi explicit ce cred despre asta:

„Eu ştiu una: noi, liberalii, nu vom merge într-o alianţă cu PD şi PCRM. Punct. În rest nu mă interesează cu cine discută democraţii. Să discute măcar şi cu socialiştii. Treaba lor,” a spus liderul liberalilor, Mihai Ghimpu.

„Eu nu văd motive care m-ar face să cred că PCRM s-a transformat peste noapte în partid pro-european. Nu cred că putem găsi abordări comune nici pe probleme tactice, nici pe cele strategice pentru viitorul Republicii Moldova,” a explicat şi Iurie Leancă.

În aceste condiţii, este greu de înţeles pe ce mizează democraţii când spun că vor găsi neîndoielnic o soluţie pentru continuarea guvernării, discutând şi cu unii, şi cu alţii. Ca în această declaraţie făcută astăzi de speakerul democrat Adrian Candu:

„Decizia pe care a luat-o PLDM este în detrimentul Republicii Moldova, în detrimentul căii noastre de dezvoltare europeană. Este o decizie care pune în faţă intreresele de partid şi aş spune m ai mult mofturile politice decât interesele Republicii Moldova. Regret, dar sunt sigur că vom găsi soluţie, indiferent dacă PLDM va participa sau nu la discuţiile pentru formarea guvern ului.”

O explicaţie avansată de analişti ar fi că PD-ul încearcă să pună presiune pe PLDM după tiparul aplicat în decembrie 2010, când o coaliţie a celor trei partide proeuropene – PLDM, PD şi PL – a fost creată doar după ce PD-ul lăsase impresia că a bătut palma cu Vladimir Voronin, ajutaţi fiind şi de emisarul Moscovei, Serghei Narâşkin, care venise la Chişinău „să binecuvânteze” ac eastă coaliţie.

Alţi analişti cred, însă, că democraţii ţintesc în realitate o coaliţie cu PCRM-ul, care le-ar asigura şi alegerea preşedintelui în jumătate de an, şi fac acum eforturi pentru a face formaţiunea lui Vladimir Voronin „degerabilă” pentru aliaţii lor, dar şi pentru partenerii occidentali.

Iurie Leancă lasă de înţeles că nu crede fezabil un astfel de scenariu şi spune că mai speră ca liberal-democraţii să se răzgândească:

„În baza votului de acum un an, 55 de deputaţi din trei partid proeuropene au primit acest mandat explicit de la cetăţeni. În baza acestor mandate avem datoria să constituim o nouă majoritate, doar de data aceasta cu discuţii transparente, clare. Decizia PLDM eu personal o găsesc pripită. Pot pretinde că îi cunosc suficient de bine pe liberal-democraţi, ştiu că atunci când au avut dezbateri în partid, au ales interesele naţionale. Vreau să sper că vor analiza situaţia, pericolele, provocările la adresa perspectivei europene şi vor înţelege că interesul national ne cheamă să iniţiem aceste discuţii.”

Mihai Ghimpu, care la fel nu agreează ideea coalizării cu PCRM, aruncă responsabilitatea pentru nouă criză politică pe ceilalţi, dar în primul rând pe liberal-democraţi:

„PD, care a votat pentru demisia guvernului Streleţ, cred că conştientizează ce s-a întâmplat şi trebuie să facem aşa ca să găsim soluţia. E real. Dacă nu va fi, să-şi asume răspunderea cei care au spus tot timpul că sunt cel mai proeuropean partid, iar acum au lăsat Europa în mijlocul drumului. Ce poate face PL? Să se ducă în alianţă cu PCRM şi PSRM? Să ajungem la Bruxelles şi apoi s-o luăm la Novosibirsk? În cea mai mare parte, e vina PLDM. Că tot timpul au zdruncinat alianţa. Şi tot timpul m-au băgat în buzunarul lui Plahotniuc când încercam s-o apăr. Parcă eu încap în buzunarul lui. Au furat miliardul şi acum Ghimpu să rezolve problema. Da cum s-o rezolve Ghimpu, dacă nu am furat miliardul. Lasă să aducă miliardul înapoi şi apoi avem cum sta jumătate de an fără guvern, că am avea de unde plăti pensiile şi salariile…”

Greşeala pe care liderul liberalilor pare totuşi să le-o reproşeze democraţilor, chiar dacă cu jumătate de voce, este că au participat la debarcarea unui guvern proeuropean.

Gestul i-a determinat de fapt pe liberal-democraţi să respingă acum dialogul, și este un gest de neînţeles şi pentru majoritatea experţilor, care cred că prin asta PD a dinamitat de fapt funcţionarea unei coaliţii pro-europene la Chişinău, precum şi orice posibilitate de reclădire a ei, ceea ce ar putea aduce ţara în pragul unor noi alegeri anticipate, la doar un an de la cele care au avut loc la termen în noiembrie 2014.

Previous Next

XS
SM
MD
LG