Nu uitaţi! Noaptea aceasta trecem la ora oficială de vară

Republica Moldova trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora oficială de vară, acele ceasornicelor urmând să fie date înainte cu o oră, astfel că ora 03.00 va deveni ora 04.00. Respectiv, duminică. 29 martie va avea 23 de ore şi va fi cea mai scurtă zi din an.

Mutarea ceasurilor se face pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4.30 şi apune la ora 20.00, pentru folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.

În acelaşi timp, medicii, ca în fiecare an, atenţionează că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit.

Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, perioada de adaptare a schimbării ritmului biologic ar putea fi mai îndelungată.

De notat că în conformitate cu Convenţia fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.