10:38:39 19.04.2024
Stiri

Formuzal, Tarlev, Stepaniuc și Episcopul Marchel, acuzați că ar pune la cale acțiuni SEPARATISTE

Politică 04.11.2015 12:45 Vizualizări1320 Autor: Ziarul National


Formuzal, Tarlev, Stepaniuc și Episcopul Marchel, acuzați că ar pune la cale acțiuni SEPARATISTE gagauzinfo.md

Fostul bașcan al Găgăuziei, Mihail Formuzal, fostul premier Vasile Tarlev, ex-vicepremierul Victor Stepaniuc și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, sunt acuzați că ar fi participat, săptămâna trecută, la o ședință a unui grup de inițiativă care își dorește crearea unei republici separatiste, „Republica Populară Bugeac”.

Ședința a avut loc în Ucraina. Membrii grupului de inițiativă își doresc formarea unei noi structuri statale prin absorbția regiunilor Belgrad, Izmail, Tatarbunar, Reni, Arțiz și Beleaev din regiunea Odesa, dar și a Găgăuziei.

Președintele așa-zisei Rade Populare a Basarabiei, Alexei Litvinenko, a declarat în cadrul ședinței că în viitorul apropiat urmează a fi organizat un referendum în aceste regiuni, la care cetățenii vor trebui să spună dacă susțin aderarea raionului lor la noua republică.

După crearea structurii, urmează să fie ales un guvern al acesteia, un parlament, un președinte, dar și să fie adoptată o constituție a Republicii Populare Bugeac.

Potrivit gagauzinfo.md, într-un comunicat de presă al organizației „Rada populară din Basarabia” se anunță că printre vorbitorii la evenimentul care a avut loc săptămâna trecută s-au numărat și Formuzal, Tarlev, Stepaniuc și Marchel.

Formuzal și Marchel neagă însă categoric participarea la ședință.

Formuzal a declarat că el nu ar fi putut participa la ședință, cel puțin din motiv că are interdicție de călătorie în Ucraina.

Episcopul Marchel susține însă că, în ziua în care a avut loc acea ședință, el a participat la sfințirea unui liceu.

Amintim că, în august curent, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a arestat câteva zeci de persoane implicate în organizarea aşa-zisei „Republici Populare Basarabene” pe teritoriul regiunii Odesa. Noua formaţiune teritorială, concepută după tipicul „republicilor populare” din Doneţk şi Luhansk, ar fi inclus în perspectivă şi zonele populate compact de minorităţile bulgară şi găgăuză din Republica Moldova.

La 17 iunie, SBU a anunţat pe site-ul său că a blocat răspândirea în Odesa a mişcării separatiste „Consiliul Poporului Basarabiei”, o mişcare politică inspirată de serviciile secrete din Rusia. Agenţii au găsit la domiciliile iniţiatorilor mişcării textul „Constituţiei Republicii Populare Basarabia”, „Manifestul Poporului din Basarabia”, mai mult de 500 de exemplare ale ziarului separatist „Novorossia” şi alte materiale de propagandă.

Regiunea izolată a Basarabiei ucrainene, cunoscută şi sub numele de Bugeac, se învecinează la vest şi nord cu Republica Moldova, inclusiv cu regiunea separatistă transnistreană, în sud cu România, iar în est şi sud-est cu Marea Neagră, fiind legată de Ucraina numai de o mică fâşie de pământ cu două şosele.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md