17:06:00 18.04.2024
Stiri

Un stat mare se îndreaptă spre un regim à la Putin

Știri 02.11.2015 18:24 Vizualizări1064 Autor: Ziarul National


Un stat mare se îndreaptă spre un regim à la Putin evz.ro

Obținând din nou majoritatea absolută în Parlament, Erdogan își va putea realiza visul de a schimba Constituția pentru a instaura un regim puternic prezidențial, care îi sperie pe apărătorii libertăților din Turcia. Politologul Cengiz Aktar explică gravitatea situației pentru săptămânalul francez „L’Obs”.

Câștigând detașat alegerile anticipate de la 1 noiembrie din Turcia, partidul islamo-conservator AKP dispune din nou de majoritatea absolută în Parlament. Un rezultat care dă mână liberă președintelui Erdogan de a instaura un regim încă și mai puternic prezidențial pe care și-l dorește.

Perspectiva aceasta îi sperie pe apărătorii libertăților din țară. Politologul Cengiz Aktar, profesor la Universitatea Bahçesehir și director al Departamentului relațiilor cu Uniunea Europeană la Istanbul, prezintă niște perspective de coșmar.

„Nu avem încă rapoartele organismelor independente care să dea elemente concrete despre tot ceea ce lumea suspecta încă de aseară. Însă nici liderii de partide nu cred în acest rezultat anunțat. Chestiunea nu este de a afla dacă „este posibil” să fi avut loc fraude, ci de a sublinia că este „foarte probabil” să fi fost. Nu ar fi prima dată. Se întreține ideea că în Turcia alegerile sunt libere, ceea ce este fals: chiar raportul OSCE asupra ultimului scrutin arăta că au avut loc fraude. Iar duminică numai despre asta se vorbea în toată țara”, a declarat el.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md