17:02:01 25.04.2024
Stiri

Bruxelles-ul, ÎNGRIJORAT de situația din R. Moldova: „Este un lucru să aduci oamenii la închisoare și altceva să îi distrugi”

Politică 02.11.2015 17:26 Vizualizări2107 Autor: Ziarul National
Bruxelles-ul, ÎNGRIJORAT de situația din R. Moldova: „Este un lucru să aduci oamenii la închisoare și altceva să îi distrugi” paginaeuropeana.ro
Sven-Joachim Irmer


Bruxelles-ul se arată îngrijorat de evoluțiile politice din R. Moldova și îndeamnă politicienii de la Chișinău la formarea unei alianțe majoritare proeuropene puternice în Parlament.

Formarea unei alianțe majoritare proeuropene ar urma să implementeze cu adevărat reforme și să restabilească încrederea pierdută a oamenilor, scrie radiochisinau.md.

Aflați într-o vizită neoficială în Republica Moldova, mai mulți oficiali europeni susțin că sunt șocați de modul în care are loc combaterea corupției în țara noastră, dar și de comportamentul unor politicieni care, în opinia lor, este departe de valorile europene.

Deși Republica Moldova trece prin momente dificile, în exterior mai sunt prieteni dispuși să ofere ajutor și susținere în acest parcurs de dezvoltare și transformare, dar Chișinăul trebuie să-și facă real tema de acasă, a menționat, în discursul său, reprezentantul Partidului Popular European, David McAllister, raportorul Serbiei la Uniunea Europeană, în cadrul unei prelegeri ținute la Facultatea de Relații Internaționale și Științe Politice a USM.

„Probabil, ca să devii membru al familiei europene este ca și cum ți-ai administra medicamente, ai vrea să renunți la ele pentru că au gust insuportabil, dar în final te ajută să îți revii. Generația voastră va trebui să decidă dacă țara să meargă alături de UE sau să se îndrepte către izolare politică. Aceasta poate că e ultima șansă pentru Moldova. Este o situație profundă de îngrijorare. Trebuie să munciți din greu pentru a opri persoanele care se comportă în mod criminal să distrugă această țară. Meritați politicieni mai buni decât cei pe care i-ați avut în ultimele luni”, a declarat David McAllister.

În context, oficialul european a subliniat importanța Parteneriatului Estic, ca cea mai ambițioasă formă de cooperare în vecinătatea UE și a subliniat rezultatele Reuniunii de la Riga din această vară, la care a fost reafirmat dreptul suveran al fiecăruia din statele membre ale Parteneriatului să aleagă liber profunzimea relațiilor pe care și le dorește cu UE.

Principalul factor în dezvoltarea unei țări sunt tinerii, a menționat în discursul susținut în fața studenților și directorul reprezentanţei Konrad Adenauer în România, Sven-Joachim Irmer. Și el s-a arătat surprins și indignat de modul în care se face politică în Republica Moldova.

„Mă aflu în Republica Moldova de săptămâna trecută și pot să vă spun că sunt șocat de cultura politică de aici. Este un lucru să aduci oamenii la închisoare și altceva să îi distrugi. Este o cultură politică care nu are nimic de a face cu valorile europene. Schimbă acest mod de acțiune real țara, societatea, este un pas către funcționalitatea statului de drept? Am semnele mele de întrebare când privesc la evoluția lucrurilor”, a mărturisit Sven-Joachim Irmer.

Republica Moldova se află într-o criză fără precedent, a recunoscut fostul premier Iurie Leancă, prezent la eveniment.

„Nu e vorba doar de faptul că în acest an nu prea am fost susținuți financiar de Uniunea Europeană, Banca Mondială, cel mai rău este că nu mai avem cu ele un dialog activ. Bineînțeles că trebuie să ne întrebăm de ce din 2009, dintr-un elev sârguincios am ajuns să fim cunoscuți ca un stat capturat. De ce am ajuns în această criză când parcă la guvernare se află forțe proeuropene? Motivele sunt multiple. În această perioadă, nu am reușit să construim instituții independente, nu am asigurat ca politicul să nu se amestece în funcționarea acestor instituții”, a constatat Iurie Leancă, citat de aceeași sursă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md