07:36:04 25.04.2024
Stiri

UE ar putea trimite, la solicitarea Chişinăului, mai mulţi consilieri pentru a ajuta la combaterea corupţiei din R. Moldova

Politică 28.03.2015 12:15 Vizualizări1311 Autor: Ziarul National
UE ar putea trimite, la solicitarea Chişinăului, mai mulţi consilieri pentru a ajuta la combaterea corupţiei din R. Moldova europalibera.org


Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, susţine că autorităţile de la Chişinău au solicitat Uniunii Europene, în cadrul primei şedinţe a Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, care a avut loc săptămâna trecută la Bruxelles, delegarea unei misiuni de consilieri de rang înalt.

Majoritatea acestora vor activa în Guvern, în oficiul premierului Chiril Gaburici, şi vor ghida procesul de reforme proeuropene.

„Mă bucur să constat că apelul nostru transmis în cadrul primei şedinţe a Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, care a avut loc săptămâna trecută la Bruxelles, a generat reacţie pozitivă din partea Uniunii Europene în ceea ce priveşte delegarea cât mai curând posibil de către Uniunea Europeană a unei misiuni de consilieri de rang înalt, care ne vor ajuta în îmbunătăţirea situaţiei anume în domeniile respective (continuarea reformei în justiţie, lupta împotriva corupţiei şi stabilizarea situaţiei în sfera financiar-bancară – n.r.). Majoritatea consilierilor vor fi plasaţi în oficiul primului ministru, care va ghida şi coordona procesul de elaborare şi implementare a politicilor şi reformelor proeuropene”, a declarat Natalia Gherman într-un interviu pentru „Europa Liberă”.

Potrivit ministrului, consilierii europeni vor monitoriza implementarea politicilor în mai multe instituţii.

„De exemplu, un segment consolidat al acestei misiuni va avea în vizor reforma în sectorul de justiţie, ceea ce înseamnă că vom avea mai mulţi consilieri cu experienţă în diferite domenii relevante – şi reforma Procuraturii Generale, şi reforma Consiliului Suprem al Magistraturii, reforma în Ministerul Justiţiei. De asemenea, prioritară va fi lupta împotriva corupţiei, consilierii vor conlucra foarte strâns cu Centrul Naţional Anticorupţie, Comisia Naţională de Integritate şi celelalte instituţii”, a exemplificat ministrul de Externe.

Natalia Gherman a declarat că în R. Moldova „există voinţă politică” pentru a implementa reformele proeuropene şi a combate corupţia.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md