15:31:04 19.04.2024
Stiri

Satul din R. Moldova în care sunt 12 PRIMARI: „Așa întrăm în fiecare casă”

Social 28.03.2015 09:37 Vizualizări2446 Autor: Ziarul National
Satul din R. Moldova în care sunt 12 PRIMARI: „Așa întrăm în fiecare casă”
Feodosia Bunescu explică care e rețeta succesului


Satul Băhrinești, raionul Florești, este un „aspirator” de proiecte implementate în dezvoltarea infrastructurii, dar mai este renumit și prin faptul că fiecare dintre săteni poate fi primar pentru o lună. Inițiativa îi aparține primarului Feodosia Bunescu, care este în fruntea localității din 2007.

„Această idee cu 12 primari mi-a apărut după ce am participat la un seminar privind implicarea cetățenilor în procesul decizional. Astfel, în fiecare lună este desemnat un primar de sector, care vine la sediul primăriei și se consultă cu mine. Acest primar voluntar merge pe la 60 de gospodării ale oamenilor și colectează informații, propuneri, iar ulterior acestea sunt puse pe agenda primăriei”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Feodosia Bunescu.

Potrivit primăriței, implicarea primarului de sector nu este voluminoasă ca timp, dar în așa fel se poate de intrat în fiecare casă. „Așa aflăm toate problemele cu care se confruntă oamenii din sat și, bineînțeles, îi ajutăm. Acum mi-a apărut o nouă idee privind implicarea oamenilor în procesul decizional. Vom desemna, în ordine alfabetică, o persoană care să mă asiste în munca mea. Urmează ca toți să vadă ce înseamnă munca de primar. Poate unora le pare că e ușor, dar nu este deloc așa. Un primar trebuie să fie în permanență în contact cu oamenii și, totodată, să facă și multe trebuiri pentru comunitate”, a menționat sursa citată.

Feodosia Bunescu, care a lucrat anterior profesoară, poate scrie proiecte pentru ca ulterior să primească finanțare, dar spune că asta este o muncă colosală. „Unii cred că un proiect se scrie în 2 ore, aplici și vin banii. Dar cine a scris un proiect știe ce înseamnă asta. Eu am o experiență de 15 ani în scrierea proiectelor și am obținut finanțare și înainte de a deveni primăriță. Acum vreau să deschidem un incubator de afaceri în localitate. Îmi doresc ca sătenii mei să acceseze fonduri și să fie capabili să deschidă afaceri profitabile. Este un crez de-al meu și sper că voi reuși”, a conchis Feodosia Bunescu.

De menționat că în Băhrinești au fost implementate 59 de proiecte, în valoare de milioane de lei.


Stiri relevante
Top stiri

Actualitate
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md