„Partidul Democrat îşi doreşte un rol central, sau poate unic în politica moldovenească şi a spus-o foarte deschis Marian Lupu că din acest moment, motorul integrării europene este PD-ul, iar celelalte partide, fie că ar trebui să devină sateliţi, fie că ar trebui să se orienteze sau să se înregimenteze la acest proces”, a menţionat jurnalistul Ion Terguţă.

În context, jurnalistul Valeriu Saharneanu a adăugat: „Partidul Democrat tinde să preia, cum s-a mai notat, tinde să preia puterea în Republica Moldova pe modelul de până la 2009, pe modelul Partidului Comuniştilor, aşa precum de unde vin de fapt protagoniştii acestui partid, finanţatorul Plahotniuc şi preşedintele de vitrină, Marian Lupu”.

„Părerea mea este că Partidul Democrat, la ora actual, s-a prins în propria capcană. Sunt sigur că până în ultimul moment, Plahotniuc nu vroia să destituie acest guvern. Acest guvern era în proporţie de 2/3 din oamenii lui. Da, el nu avea primul-ministru şi ministrul de interne, dar până la urmă acesta a capitulat.; Dacă PLDM-ul rămâne ferm, împreună, nu va avea loc această dezbinare şi destrămare a lor, Plahotniuc îşi va scoate din arsenal celelalte partide ale lui, PL, PCRM şi chiar Dodon”, a afirmat Vasile Năstase, membrul Platformei Demnitate şi Adevăr.

„Nu mai este posibilă o nouă majoritate în felul în care a gândit-o PD-ul şi în momentul în care PLDM nu mai merge la guvernare, automat PL este scos din joc, sau este pus într-o situaţie extrem de dificilă, pentru că atunci PL-ul va trebui să justifice de ce este într-o alianţă cu Partidul Comuniştilor la guvernare. Deci, ce a făcut PL-ul ieri, a tăcut împotriva lui”, a conchis Terguţă.

„Prin urmare, o coaliţie pro-europeană, în ghilimele, PD-ul poate s-o facă numai cu socialiştii şi cu comuniştii, vă daţi seama ce fel de integrare europeană ar face”, a precizat Năstase.

Mai mult, jurnalistul Ion Terguţă a subliniat că aceasta ar însemna reunificarea Partidului Comuniştilor în varianta de până la 2009.

„Sub marca Partidului Democrat sau Social Democrat, oricum, auzim că Partidul Comuniştilor se pregăteşte să fuzioneze cu Partidul Democrat şi asta ar ajunge la situaţia din 2009 când un partid ar domina scena politică”, spus Valeriu Saharneanu.