Actualitate

Primul utilaj care neutralizează deşeurile medicale periculoase

"Întreg procesul este controlabil, adică pot vedea ce se întâmplă în maşină. La moment are loc eliberarea apei, iată aburii care au ieşit. Avem 4 stagii de sterilizare, cu o temperatură crescătoare de 136-138 de grade", spune managerul de proiect, Maxim Casian.

Deşeurile medicale, cum ar fi seringele, acele sau mănuşile chirurgicale vor fi colectate de la instituţiile medicale. Apoi acestea vor fi transportate cu o maşină specială pe teritoriul uzinei, unde se află utilajul de sterilizare.

"Această instalaţie a fost cumpărată din banii companiei IUSPAC, iar Academia de Științe a plătit cofinanțarea de implimentare a tehnologiei, 500.000 de lei. Ducem tratative acum cu Ministerul Sănătăţii, vrem şi suport de la Ministerul Mediului", a menționat președintele Academiei de Științe, Gheorghe Duca.

Pentru a dota toate spitalele din țară cu astfel de aparate, ar fi nevoie de aproximativ un milion de euro.

"Un milion de euro pentru RM nu sunt bani mulți. Nu văd nici o problemă ca o parte din aceasta sumă să fie suportată de fondul ecologic național. Din partea noastră va exista toată susţinerea pentru aceste poiecte", a precizat ministrul Mediului în exercițiu, Valeriu Munteanu.

Utilajul din cadrul proiectului pilot a fost adus din Germania și a costat aproximativ 60.000 de euro.

sursa: publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *