„Însă ceea ce Putin şi susţinătorii săi au făcut din Rusia, este poate mai important decât agresiunea împotriva Ucrainei, susţinerea regimului din Siria, sau manevrele dubioase din ţările Baltice”, spune publicaţia.

Există o diferenţă importantă între Rusia de astăzi şi Rusia Sovietică. Nu mai există Partidul Comunist care deţine monopolul puterii şi „tentacule în toată lumea”. Pe de altă parte, acoliţii lui Putin au distrus practic opoziţia organizată a ţării.

Aproximativ 40 la sută din moderna economie sovieto-oligarhică a Rusiei este dependentă de exporturile de energie spre Europa. Prin urmare, principalele probleme pentru preşedintele rus sunt sancţiunile occidentale şi scăderea preţului la petrol şi gaze. Rusia furnizează o treime din energia Uniunii Europene şi Putin se agaţă cu disperare de acest uger.

Cel mai mare furnizor de gaze din lume „Gazprom” încearcă acum să extindă conducta de pe fundul Mării Baltice. Această companie de stat a dislocat de pe piaţa internă toţi concurenţii şi a obţinut o cotă din companiile petroliere care explorează noile domenii petroliere din Sahalin. Acum încearcă să procedeze la fel pe piaţa europeană, adoptând tactica lui Putin în politica internă – elimină competitorii şi obţine controlul.

De asemenea, publicaţia subliniază că birocraţia, în frunte cu însuşi Putin, continuă să-si crească influenţa. Miliardarii care se îmbogăţesc datorită legăturilor cu oficialii guvernamentali, pot cădea repede în dizgraţie. Ca urmare, unii dintre ei chiar s-au trezit în închisoare sau au fugit.
Toate aceste îi fac pe jurnaliştii americani să tragă concluzia că Rusia lui Putin este mai mult o republică bananieră.

Astfel, liderul rus, la fel ca ţarii în trecut, are sprijinul total al Bisericii Ortodoxe Ruse. În acelaşi timp, el continuă să cultive ideile trecutului comunist, şi reabilitează lideri ai represiunii sovietice, de exemplu pe Felix Dzerjinski.

Conform sursei, pe scena mondială Putin se comportă agresiv. Încă de la început era evident că politica de resetare a relaţiei cu Rusia va eşua. La urma urmei, gloria de altădată este singura strategie a lui Putin, şi pentru asta el are nevoie de duşmanul american.