12:25:41 29.03.2024
Stiri

De ce NU a fost demis procurorul general, iar Vlad Filat a fost reținut? Ministrul Justiției: „Întotdeauna trebuie să fie o primă persoană”

Politică 31.10.2015 13:08 Vizualizări3397 Autor: Raisa Lozinschi
De ce NU a fost demis procurorul general, iar Vlad Filat a fost reținut? Ministrul Justiției: „Întotdeauna trebuie să fie o primă persoană” Moldovan European Integration Debate Forum
Vladimir Cebotari


Procurorul general nu trebuie demis în momentul în care face „un demers curajos”, fiindcă ceilalți procurori „vor sta cu capul sub masă”, iar în cazul lui Vlad Filat nu s-ar fi aplicat justiția selectivă, deoarece „întotdeauna trebuie să existe o primă persoană”.

Așa crede ministrul Justiției, Vladimir Cebotari.

Jurnalistul Vasile Botnaru l-a rugat pe Cebotari, ieri, în cadrul Forumului de dezbateri privind integrarea europeană a R. Moldova, organizat de Asociația pentru Politică Externă și Friedrich-Ebert-Stiftung, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, să-i explice de ce atunci când o parte a societății solicită demisia procurorului general, pentru că există eficiență în lupta cu corupția, „politicienii spun, vezi Doamne, acest procuror ține umbrela pentru o cercetare onestă”.

„Răspunsul acesta este viciat în principiu, pentru că acel care exercită cercetarea trebuie să fie independent, inclusiv față de procuror. El nu trebuie să aibă nevoie de umbrelă, cu atât mai mult, nu politicienii trebuie să spună: Dle procuror general, ține umbrela deasupra procurorului care trebuie să ducă la bun sfârșit un dosar greu”, a continuat Vasile Botnaru.

Iar răspunsul ministrului desemnat din partea Partidului Democrat a surprins: „Am să vă adresez o întrebare retorică: de ce avem nevoie de un procuror general, de un prim-ministru, de un președinte al Curții Supreme de Justiție, un președinte de țară sau de un conducător în orișice entitate? Cine sunt ei, ce fac, care este rolul lor în general, dacă sistemele trebuie să lucreze de la sine? În primul rând, ei sunt organizatorii, dar și garantul a tot ceea ce se petrece. Ori de câte ori cineva face un pas și imediat i se spune că l-a făcut greșit, treci la perete, noi pe tine te împușcăm, scuze pentru astfel de comparație, ce va spune inferiorul său care este mai vulnerabil, mai sensibil și el înțelege că, dacă procurorul general a venit în Parlament, a formulat un demers curajos, indiferent cum îl numim – selectiv sau nu, i se taie capul. Ce se va întâmpla cu ceilalți? Ceilalți vor pune capul sub masă și vor continua așa”.

Cât despre demisia procurorului general și arestul lui Vlad Filat, același ministru a spus că va veni ziua când și Corneliu Gurin „va fi pus la o tribună și vom cere explicații de la el și se va decide soarta lui”.

„Fiecare persoană, la o anumită etapă poartă răspundere pentru ceea ce face. 15 octombrie a fost una din acele etape pentru unii. Va veni și ziua când procurorul general va trebui să dea cu semnătura pentru tot ceea ce a făcut. (…) Întorcându-mă la justiția selectivă: întotdeauna trebuie să existe un prim-pas, o primă persoană. Cine trebuia să fie? Are importanță că e primul, al doilea sau al cincilea? Important e să fie primul și șirul să continue”, a spus ministrul Cebotari.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md