17:52:29 24.04.2024
Stiri

Raportul Comisiei parlamentare! Președintele CNI a admis un CONFLICT DE INTERESE și a „uitat” mai multe conturi bancare

Social 31.10.2015 13:32 Vizualizări3343 Autor: Stela Mihailovici


Raportul Comisiei parlamentare! Președintele CNI a admis un CONFLICT DE INTERESE și a „uitat” mai multe conturi bancare

Comisia parlamentară pentru controlul declarațiilor de avere și de interese ale președintelui și membrilor Comisiei Naționale de Integritate a prezentat un raport care vizează declarațiile depuse de aceștia pentru anul 2014. Deputații au constatat mai multe deficiențe în declarațiile de avere ale funcționarilor de la CNI.

Potrivit raportului, președintele CNI Anatolie Donciu a admis un conflict de interese, dar deputații au evitat să scrie în ce constă ilegalitatea. De asemenea, Donciu nu a indicat șase conturi de card și de depozit la diferite instituții bancare, dar acestea nu aveau sume importante de bani. În declarația de avere, Donciu a uitat să indice că soția sa este administrator al companiei „Evladi-Agro”.

Președintele CNI a declarat în fața deputaților că mai multe conturi bancare au fost deschise pentru a primi onorarii în cadrul unor proiecte derulate înainte de a veni în funcție, altul a fost deschis pentru a putea obține viză turistică, dar pe aceste conturi nu au fost efectuate tranzacții și în prezent toate sunt închise.

Unul dintre membrii CNI, Leonid Morari, nu a declarat o mașină de marca „Vaz”, fabricată în 1998, calitatea de administrator și fondator într-o firmă de audit și faptul că deține o singură acțiune într-o companie. Morari a tăinuit și existența a cinci conturi bancare, în unul din ele avânt 97 de dolari.

Funcționarul a explicat că mașina a fost furată în 2001 și se află în căutare până în prezent, firma „Audit-Servis”, la care este administrator, nu ar fi activat niciodată, nu are capital social și se află în procedură de lichidare, iar conturile bancare au fost deja închise.

Un alt membru CNI, Dumitru Prijmireanu, deține 503 acțiuni la Compania Investițională „Intepares Prim” pe care nu le-a declarat și nu a indicat două conturi bancare pe care nu există mijlocae financiare.

Funcționarul le-a spus deputaților că nu știa despre existenta acțiunilor în această companie și nu a primit niciodată devidente din activitatea ei, iar conturile bancare sunt închise.

Averile membrilor CNI

Potrivit declarației de avere din 2014, Anatolie Donciu a avut venituri de aproape 315 mii de lei, deține o casă de 262 de metri pătrați evaluată la 1,8 milioane de lei, un teren pentru construcție estimat la 473 de mii de lei și un apartament de 29 metri pătrați în Chișinău, evaluat la 298 de mii de lei. La capitolul bunuri mobile a trecut o mașină de marca „Mercedes” din 1996 evaluată la 45 de mii de lei.

Vicepreședintele CNI, Victor Strătilă a trecut în declarație venituri de peste 150 de mii de lei, trei hectare de terenuri agricole, un apartament de 54 de metri pătrați evaluat la 250 de mii de lei și un autoturism marca „Toyota” fabricat în 2007.

Membrul CNI, Leonid Morari a avut anul trecut venituri de peste 180 de mii de lei, deține mai multe terenuri agricole cu o valoare cadastrală totală de 365 de mii de lei, un apartament de 67 de metri pătrați, o casă de 161 de metri pătrați, estimată la 690 de mii de lei, și un bun imobil nelocuibil de 145 de metri pătrați. Funcționarul are și o mașină de marca „Hyundai” luat prin procură în 2008. Morari și-a făcut rezerve de peste zece mii de dolari pe care îi păstrează într-un cont bancar.

Vera Lupu a avut venituri de peste 350 de mii de lei în 2014, are două terenuri, o vilă de 174 de metri pătrați în suburbia Chișinăului, care a fost evaluată la 973 de mii de lei, și un apartament de 66 de metri pătrați. La capitolul binuri mobile a indicat o mașină de marca „Volvo”, cumpărată anul trecut cu 150 de mii de lei.

Dumitru Prijmireanu a avut veituri de aproape 152 de mii de lei în 2014. Funcționarul are un teren în raionul Cahul, un apartament în Chișinău de 73 de metri pătrați, estimat la 407 mii de lei și o mașină de marca „Hyundai” fabricată în 2006. Într-un depozit bancar, funcționarul păstrează 20 de mii de lei.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md