Perspectiva unei noi alianţe de guvernare: Ce zic liderii politici din Parlament

După demiterea Guvernului Streleţ, rămâne incertă situaţia alianţei de guvernare, Aceasta după ce PDM, una din formaţiunile coaliţiei de guvernare, a votat astăzi alături de partidele de opoziţie – PCRM şi PSRM – pentru demiterea Cabinetului de Miniştri condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ.

PLDM

Imediat după aceasta, PLDM, prin vocea vicepreşedintelui formaţiunii Vadim Pistrinciuc, a declarat că susţinând moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Streleț, Partidul Democrat a încălcat Acordul de constituire AIE 3.Mai mult decât atât, Pistrinciuc a dat de înțeles că PLDM nu va tolera acest vot oferit alături de opoziție.

„Noi am luat act de acest vot. Din punct de vedere juridic a fost încălcat Acordul de coaliție. Un vot cu opoziția nu este tolerat. Acum am asistat la un vot de demitere a propriului Guvern. Toate speculațiile din moțiunea de cenzură nu au substrat și nicio dovadă. Cu atât mai mult că despre foarte mulți dintre cei care au înaintat moțiunea de cenzură sunt mult mai multe învinuiri și suspiciuni de corupție. Este un act regretabil”, a declarat vicepreședintele PLDM.

El a spus că PLDM va anunța în curând care este poziţia formaţiunii, aceasta după ce liberal-democraţii se vor întruni în ședință. În context, fruntaşul liberal –democrat totuşi a lăsat să se înţeleagă că nu toate „cărţile au fost jucate”, menţionând că:”practica și istoria demonstrează că, cine râde la urmă, râde mai bine”.

PDM

Până PLDM îşi va prezenta poziţia şi va anunţa dacă rămâne sau nu în alianţa de guvernare, liderul PDM Marian Lupu a declarat, imediat după demiterea Guvernului Streleţ, că partidele proeuropene „trebuie chiar de mâine să înceapă negocierile pentru crearea unei majorităţi, care va asigura o guvernare stabilă”.

“Propunem că începând chiar cu ziua de mâine, partidele pro europene să se aşeze la masă negocierilor, iar în cel mult o săptămână să avem o nouă majoritate politică, de dată asta una stabilă, care să poată asigura şi o guvernare stabilă. PDM este gata să negocieze zi de zi, ceas de ceas, în aşa fel încât în câteva zile să avem finalizată nouă alianţa şi noul Guvern. Noi suntem orientați către un proces rapid, constructiv de dialog și de negocieri”, a precizat Marian Lupu.

Democratul şi-a exprimat speranţa că PLDM va da dovadă de maturitate şi va participa la procesul de reformare a alianţei, pentru a nu pune în pericol parcursul european al Moldovei.

PL

La rândul său, liderul PL Mihai Ghimpu a declarat că deşi situaţia este grea, trebuie lăsate supărările la o parte şi reluate negocierile asupra unei noi coaliţei de guvernare.

„Tot ceea ce putem schimba este să ne așezăm din nou la masă, să discutăm, cu toate frustrările și supărările, nemulțumirile. Viața merge înainte și altă cale nu există decât din nou să formăm o alianță proeuropeană și să îndeplinim angajamentele asumate și, în primul rând, să nu uităm că avem Acordul de Asociere”, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu.

În context el a adus aminte că şi PL a fost „supărat foc” atunci când „au încercat să preia partidul, apoi să rupă partidul și au rupt fracțiunea PL”.

„Cu timpul ne-am liniștit și am înțeles că noi avem de dus o luptă și ea nu-i de un an, de doi, am acceptat și ne-am așezat la masă cu cei care au organizat această ruptură pentru că am venit în Parlament pentru interesul cetățeanului”, a spus Mihai Ghimpu.

Deputaţii grupului Leancă

Și deputaţii grupul Leancă  se pare că sunt gata pentru dialog. “Cel mai important acum este ca fără întârziere să se lanseze discuții în vederea creării unei majorități, dar a unei majorități stabile în Parlament, unei majorități proeuropene, cu angajamente foarte clare pe tot ce trebuie să facem noi ca într-o perioadă nu foarte îndelungată să dăm o perspectivă de a scoate țara din această criză sistemică în care ne aflăm noi astăzi”, a declarat liderul PPEM, Iurie Leancă.

Potrivit lui, forţele proeuropene din Parlament ar trebui în primul rând să restabilească increderea cetateanului, pentru că cel mai rău lucru pe care l-au facut partidele “e ca cetăţeanul şi-a pierdut speranţa şi încrederea în ziua de mâine”.

“Primul pas e constituirea majorităţii, al doilea va fi stabilirea cine este următorul prim-ministru. La fel de important e cine va fi Guvernatorul BNM. E un test important al viitoarei coaliţii”, a adîugat Iurie Leancă.

Astfel, în aceste condiţii, după ce Partidul Liberal și deputații neafiliați din grupul Leancă au declarat că susțin inițiativa Partidului Democrat privind așezarea tuturor forțelor politice proeuropene la masa de negocieri, se pare că decizia hotărâtoare în constituirea viitoarei majorităţi parlamentare depinde de fracţiunea PLDM. Anume de liberali-democraţi depinde dacă în Parlamentul de la Chişinău va fi o majoritate proeuropeană şi va continua mandatul proeuropean al forului legislativ.

De notat că după cooptarea celor trei deputaţi neafiliaţi din grupul Leancă, eventuala majoritate parlamentară  PLDM-PDM-PL şi Grupul Leancă ar deţine 54 de mandate, faţă de 51 din AIE3.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.