Banii urmau să fie folosiţi la plata salariilor şi pensiilor, plăţi restante de două luni, situaţie care a condus la aflarea ştirii că din Banca Centrală a fost furat un miliard de dolari.

Un dialog cu analistul Armand Goşu pe marginea situaţiei politice de la Chişinău.

Ce urmează din punct de vedere procedural

Potrivit Unimedia, 65 de parlamentari s-au pronunţat în favoarea moţiunii iniţiate de comunişti şi de socialişti, situaţie care conduce la demiterea Executivului. Au votat împotriva moţiunii liberalii şi deputaţii din grupul Leancă şi liberal-democraţii.

Motivul care a stat la baza moţiunii de cenzură ar fi „suspiciunea de corupţie a premierului Valeriu Streleţ”.

Potrivit legislaţiei, în cel mult trei zile, Cabinetul de miniştri va trebui să-şi dea demisia, iar şeful statului va desemna un nou prim-ministru.
Ulterior, într-un interval de 15 zile, premierul desemnat va prezenta Parlamentului propunerile pentru noul Cabinet. Dacă acesta va fi acceptat de deputaţi, noii miniştri vor putea depune jurământul.

Respingerea Guvernului de către Legislativ reia procesul de desemnare a unui nou premier de către preşedintele ţării. În situaţia în care deputaţii resping din nou Cabinetul şi programul de guvernare, şeful statului poate dizolva Parlamentul, situaţie în care sunt organizate alegeri parlamentare anticipate.

Guvernul condus de Valeriu Streleţ a fost votat de Parlament la 30 iulie 2015, de 52 de deputaţi PLDM, PD şi PL.

Armand Goşu: Noua majoritate va mima până în primăvară orientarea pro-europeană

Analistul Armand Goşu explică faptul că situaţia de astăzi era previzibilă în condiţiile în care alianţa de guvernare se rupsese practic în urmă cu o săptămână, ca urmare a deciziei de trecere în subordinea Parlamentului a Centrului Naţional Anticorupţie.

cursdeguvernare.ro: De ce a votat în favoarea moţiunii unul dintre partidele de guvernare (PD)?

Armand Goşu: Pentru că omul care controlează PD-ul de la Chişinău vrea să pună mână pe Ministerul de Interne, minister care aparţine PLDM, iar premierul Streleţ, cel care a preluat interimar conducerea PLDM, după arestarea lui Filat, nu a vrut să cedeze. Atunci Plahotniuc l-a dat jos.
De ce MAI? Pentru că Plahotniuc se teme de protestele Platformei DA din centrul Chişinăului. Marele război al oligarhului se dă cu mulţimea din piaţă, cu oamenii care protestează pentru că s-a furat 1 miliard de dolari şi nimeni nu răspunde, pentru că un întreg stat este prizonierul unui singur om.

Pentru opinia publică din Moldova, Plahotniuc este încarnarea răului suprem. El nu înţelege, dar simte acest lucru. Şi se teme. Se teme de oamenii pe care nu-i poate controla, şantaja, cumpăra. De unde şi nevoia vitală să controleze MAI, structură de forţă care are în subordine 18.000 de angajaţi.

De fapt, Alianţa pentru Integrare Europeană 3 a murit la 22 octombrie, când PD, PL, PCRM, PSM au votat pentru trecerea Centrului Naţional Anticorupţie, un fel de PNA de pe vremea lui Adrian Năstase, în subordonarea Parlamentului, adică a celor pe care procurorii anti-corupţie ar fi trebuit să-i ancheteze.

Miercuri, 28 octombrie, cu mai puţin de 24 de ore înaintea votării moţiunii de cenzură, preşedintele Nicolae Timofti a promulgat legea, iar acum avem confirmarea funcţionării unei noi majorităţi parlamentare, care repet, exista deja de o săptămână: Plahotniuc (PD), Ghimpu (PL), Dodon (PSM) şi Voronin (PCRM).

cursdeguvernare.ro: Cine ar putea fi nominalizat pentru formarea guvernului, pe ce criterii?

Armand Goşu: În ultimele săptămâni au circulat mai multe nume, finul lui Plahotniuc, Candu, actualul preşedinte al Parlamentului. Dar vine o iarnă grea, Moldova nu are bani, iar FMI nu-i dă fără reforme serioase. Singura salvare ar putea fi împrumutul din România.

Or aici intră în scenă Iurie Leancă, fostul premier, prieten cu Victor Ponta, care a fost la lansarea candidaturii sale prezidenţiale pe Arena Naţională. Şansele unui guvern cu Iurie Leancă în frunte de a primi bani de la Bucureşti sunt cu siguranţă mai mari…

Presupun că va fi o majoritate de strânsură, neasumată la vedere, cu voturi stranii, controlate de Plahotniuc, în funcţie de interesul lui imediat. Vor încerca să vândă opiniei publice faptul că noua alianţa va fi una pro-europeană, dar nimeni nu va mai crede asta.

cursdeguvernare.ro: În logica actualei moţiuni, majoritatea aparţine acum partidelor care au votat pentru demiterea guvernului Streleţ. Pot acestea alcătui noul guvern?

Armand Goşu: Este posibilă formalizarea acestei alianţe PD-PL-PCRM-PSM, dar nu cred că e nevoie. Ea va funcţiona pentru că Plahotniuc controlează liderii acestor partide, unii sunt cumpăraţi, alţii sunt şantajaţi.

Pentru tribună, cred că vor mima până la primăvara orientarea pro-europeană, cu un guvern aşa – zis pro-european.

cursdeguvernare.ro: Cum afectează situaţia politică de la Chişinău relaţia cu România?

Armand Goşu: Plahotniuc şi PD sunt partenerii PSD şi ai domnilor Victor Ponta şi Titus Corlăţean din Republica Moldova.
În mod normal, relaţia profundă – nu ceea ce se vede, praful în ochi care se livrează la public – va ieşi întărită. Ea se bazează pe o relaţie personală între Plahotniuc şi liderii PSD, consolidată în camerele hotelului Nobil, din centrul Chişinăului, deţinut de controversatul om de afaceri moldovean.

Sursa: cursdeguvernare.ro