Analistul Victor Ciobanu consideră că Executivul condus de Valeriu Streleţ va pica pentru ca în final în fruntea executivului să ajungă fostul premier Iurie Leancă sau preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, care este vicepreşedinte al Partidului Democrat. 

„Guvernul Streleţ va fi demis. PLDM-ul în mod evident a fost ţinta unui atac din partea PD-ului. Vedem că practic partidul a fost decapitat, acum următorul pas este scindarea pentru a umfla grupul Leancă. Cred că va fi înaintat Leancă ca un premier foarte comod. Problema acestei înaintări este că nu ştiu cum va acumula voturile necesare şi atunci se va merge pe formula Guvernului tehnocrat. În această construcţie tehnocratul potrivit la locul potrivit ar fi domnul Candu şi atunci votează într-o veselie şi comuniştii, şi liberalii, care sunt convins acuma ei vor face figura că nu vor vota această demisie, dar la votare vor invoca motivul că trebuie de salvat ţara”, a precizat Ciobanu.

Reputatul analist politic de talie internaţională, Vladimir Socor crede însă că va fi păstrat actualul Guvern, întrucât, deocamdată, PD-ului condus din
umbră de controversatul afacerist Vladimir Plahotniuc i-ar conveni acest lucru. 

„Moţiunea de cenzură este de fapt un bluf din partea Partidului Democrat al cărui stăpân este domnul Plahotniuc. Nu este în interesul domnului Plahotniuc şi a clanului său să doboare, să trântească Guvernul la această etapă. Este în interesul domnului Plahotniuc ca actuala guvernare să continue pentru ca la adăpostul acestei firme pro-europene clanul domnului Plahotniuc să continue acapararea statului. Eu cred că domnul Plahotniuc a inspirat moţiunea de cenzură depusă de către Partidul Comuniştilor laolaltă cu Partidul Socialiştilor cu scopul de a şantaja PLDM pentru a determina PLDM-ul şi pe domnul Streleţ să renunţe la aceste condiţii puse de PLDM pentru a continua să participe la guvernare: aeroportul, considerarea de către Parlament a revendicărilor protestatarilor, depolitizarea instituţiilor de drept cu înlăturarea şefilor puşi acolo de domnul Plahotniuc şi referendum în alegerea preşedintelui prin vot popular”, a menţionat  Vladimir Socor.

Cei doi analişti susţin însă la unison că decizia de mâine din Parlament va fi dictată de Vladimir Plahotniuc, care ar folosi drept instrument de şantajare a deputaţilor anumite dosare penale fabricate. 

În acest sens, expertul Victor Ciobanu a spus: „Acest procedeu: se numeşte punerea dosarelor la murat şi extragerea lor atunci când este nevoie, i se arată şi personajul respectiv devine foarte cuminte şi votează aşa cum trebuie. Procurorul tot n-a ezitat atunci când a şi dat din deget către deputaţi exact cum a făcut-o Zubco şi a spus noi avem dosare pentru toţi. Deci, e aceeaşi figură: procurorul le-a spus să stea cuminte în bancă şi să voteze aşa cum le va spune şeful procurorului. Asta este ceea ce se numeşte în zona noastră gestionare de compromat, care este uzată şi în cercurile mafiote. La noi, 90 de procente din parlamentari au anumite afaceri şi atunci ei devin vulnerabili, informaţiile astea se stochează undeva în dosare”. 

„În ultimă instanţă sigur că domnul Plahotniuc va decide să-i autorizeze pe comunişti şi propriul său partid să voteze moţiunea de cenzură sau să nu o voteze, dacă PLDM-ul cedează din condiţii. Noi nu avem de unde să ştim ce dosare au pregătit Procuratura Generală şi Centrul Naţional Anticorupţie, pot să confecţioneze artificial orice fel de dosar împotriva oricui şi nimeni nu va afla de acest lucru până în momentul în care vor face publice aceste dosare cu scopuri politice şi de şantaj”, a adăugat Socor.

O opinie la acest subiect a fost expusă şi de către europarlamentarul român, Monica Macovei. Solicitată de Jurnal TV, aceasta a declarat că soarta Guvernului depinde de cum va negocia premierul Valeriu Streleţ cu oligarhul Vladimir Plahotniuc. 

„Nu ştiu ce are Plahotniuc prin sertare, dar am mai spus-o de multe ori că el este cel care conduce Republica Moldova. Cred că zarurile pentru mâine încă nu au fost aruncate şi cred că în noaptea asta vor avea loc negocieri intense. Depinde de premier să fie inteligent în negocierile cu Plahotniuc. În acest context, vreau să adresez o cerere către politicienii din Republica Moldova la maturitate, deschidere în negociere şi responsabilitate pentru a asigura stabilitatea politică. Este obligatorie menţinerea la putere a unei formule de putere pro Vest”, a precizat Macovei.

Amintim că o moţiune de cenzură împotriva Cabinetului de miniştri condus de Valeriu Streleţ a fost depusă săptămâna trecută de către fracţiunea PSRM, iar documentul a fost semnat şi de către deputaţii comunişti. Motivele invocate sunt suspiciuni de corupţie asupra prim-ministrului, dar şi ineficienţa activităţii instituţiei. Moţiunea urmează a fi dezbătută mâine în Parlament, iar opoziţia mizează şi pe susţinerea Partidului Democrat, ai cărui membri nu exclud că s-ar putea alătura votului de neîncredere. Fracţiunea PL şi deputaţii neafiliaţi în frunte cu Iurie Leancă afirmă că nu vor susţine moţiunea.

Executivul va pica dacă pentru asta vor vota cel puţin 51 de legislatori, iar socialiştii şi comuniştii au doar 45. Anterior premierul Valeriu Streleţ a declarat că în spatele iniţiativei de demitere a Guvernului pe care îl conduce nu stau socialiştii, care de fapt ar fi doar executorii unui plan pus la cale de oligarhul Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedinte autosuspendat al Partidului Democrat şi adevăratul conducător al acestei formaţiuni. Plahotniuc nu a comentat acuzaţiile.