Guvernul a aprobat astăzi amendamente noi, potrivit cărora testarea integrităţii va trebui să fie aprobată de instanţa de judecată, iar dacă funcţionarul va pica testul, acesta va fi demis.

Totodată a fost lărgită lista celor care vor fi supuşi testului de integritate, pe lângă funcţionarii cu demnitate publică fiind vizaţi şi conducătorii întreprinderilor de stat, dar şi judecătorii.

„Mecanismul nou prevede că testul nu va fi individual, ci va fi o testare a integrităţii instituţionale. Se pune accentul pe integritatea instituţională, pentru că este obligaţia conducătorului instituţiei să aibă astfel de reguli privind integritatea, să selecteze oameni oneşti, etc. Motivul pentru testul de integritate poate fi un material din presă, un denunţ, o informaţie operativă, etc. Planul de testare a integrităţii va fi autorizat de instanţa de judecată, care va confirma ulterior rezultatele testului. Dacă persoana pică testul, încetarea relaţiilor de muncă este o consecinţă obligatorie”, a explicat ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari.

Totodată, îşi va pierde locul de muncă şi şeful acestei instituţii dacă acesta nu se va asigura de integritatea subalternilor săi.

„În continuare, şeful acestei instituţii este obligat să elaboreze un plan de remediere a acelor slăbiciuni. La fel, există consecinţa încetării relaţiilor de muncă, dacă instituţia nu este eficientă”, a adăugat ministrul.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege urmează să fie examinat şi votat de Parlament.